8 Μάρτιος 2014, 16:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:29

Τα χρονίζοντα προβλήματα του Ποντιακού Ελληνισμού από την Πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. στην Βουλή

  • Τα χρονίζοντα προβλήματα του Ποντιακού Ελληνισμού από την Πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. στην Βουλή

Τα χρονίζοντα προβλήματα του Ποντιακού Ελληνισμού από την Πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. στην Βουλή

Την εγκληματική αδιαφορία και βαθιά αντικοινωνική πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης προς τους ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα θέματα της ιθαγένειας, των ”ειδικών” στεγαστικών δανείων και της πλήρους στέρησης των συντάξεων υπερηλίκων (ΟΓΑ) καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΤέρενς Κουίκ και ο συνάδελφός του Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης.

Η συγκυβέρνηση με «όπλο» ένα ήδη προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο, καθυστερεί χαρακτηριστικά στην απόδοση ιθαγένειας ή απελαύνει, επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα για τα σπίτια που έχτισαν οι ομογενείς μόνοι τους, κόβει τις συντάξεις του Ο.Γ.Α. (περίπου 300€) από τους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και την δυνατότητα πρόσβασής τους σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή φροντίδα!! Με άλλα λόγια, τους καταδικάζει σε ένδεια και ουσιαστικά στην εξαθλίωση!

Τέρενς - Νικόλαος Κουΐκ - Βουλευτής Επικράτιας
Γαβριήλ Αβραμίδης - Βουλεύτης Α' Θεσσαλονίκης

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης στον Υπουργό Εργασίας και Οικονομικών.
          
Θέμα: Χρονίζοντα προβλήματα του Ποντιακού Ελληνισμού από την Πρώην Σοβιετική Ένωση: Ιθαγένεια, στεγαστικά δάνεια, συντάξεις

κ. κ. Υπουργοί,

Σχετικά με το θέμα πρέπει να ενσκήψετε  με δέουσα προσοχή και ενδιαφέρον στα χρόνια μεν, φλέγοντα δε προβλήματα που ταλανίζουν τον Ποντιακό Ελληνισμό από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα.

Παρόλο που οι έλληνες ομογενείς είναι καθ’ όλα συνεπείς απέναντι στο ελλαδικό κράτος, το βρίσκουν μονίμως απέναντι τους να καλλιεργεί με απαράδεκτο τρόπο τις συνθήκες για οργανωμένη και βίαιη διάκρισή τους σε σχέση με το κυρίως ελλαδικό πληθυσμιακό κορμό. 

Από το σύνολο των καίριων και πολυσύνθετων προβλημάτων, τα οποία επανειλημμένα αναδείχθηκαν και τέθηκαν γραπτώς στις αρμόδιες κυβερνητικές και κρατικές αρχές από τον Παμποντιακό Σύλλογο «η ΑΡΓΩ» δια του επίτιμου Προέδρου του κ. Χρ. Σοφιανίδη, θα  εστιάσω στα  θέματατης ιθαγένειας, των ”ειδικών” στεγαστικών δανείων και στην πλήρη στέρηση των συντάξεων υπερηλίκων (ΟΓΑ).

Το νομοθετικό πλαίσιο  περί ιθαγένειας (ν. 2790/2000, ν. 3284/2004 κοκ) είναι ιδιαίτερα προβληματικό και οδηγεί σε πολύχρονες καθυστερήσεις, προσκόμματα και τερτίπια όσον αφορά στην απόδοση της ιθαγένειας στις Περιφέρειες και στα ελληνικά προξενεία στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ στον ελλαδικό χώρο έχουν σημειωθεί και τετελεσμένες καταστάσεις με συλλήψεις, κρατήσεις στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων και απελάσεις μελών ελληνικών οικογενειών.

Ο χρονικός περιορισμός που τίθεται στην παρ. 6 του άρθρου 76 του ν. 2910/2001 (παρά τις όψιμες διορθωτικές αλχημείες περί συγγενών πρώτου βαθμού στην Ελλάδα) ωθεί τους πιο πάνω ομοεθνείς μας σε καθεστώς ημιπαράνομης διαμονής στην χώρα, σε μόνιμη και ταπεινωτική απειλή της απέλασης, οδηγώντας τους ντε φάκτο στον κοινωνικό αποκλεισμό, αβεβαιότητα, περιθωριοποίηση και υψηλότατα ποσοστά ανεργίας.

Τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους έλληνες ομογενείς με «ευνοϊκούς όρους», αποτελούν σήμερα θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών. Τα νοικοκυριά ωθήθηκαν ουσιαστικά στη χρεοκοπία από τους υπερβολικούς και παράλογους τόκους των εν λόγω δανείων και τα συσσωρευμένα χρέη των ληξιπρόθεσμων δόσεων. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να καταβάλουν δόσεις με ετήσιο τόκο της τάξης του 7,6% (από το 2008-), αφού οι κυβερνήσεις σας φρόντισαν το επιτόκιο του δανείου να συνδέεται δυσμενώς με τα επιτόκια των έντοκων γραμματίων του δημοσίου, όταν την ίδια στιγμή οι τράπεζες προσέφεραν δάνεια σε κάθε ενδιαφερόμενο με κυμαινόμενο τόκο  κάτω του 3,6% (σήμερα κάτω του 2%) !!!. Εμείς υιοθετούμε τις έγγραφες προτάσεις του προαναφερθέντος αντιπροσωπευτικού φορέα των ομογενών μας για θεσμοθέτηση πλαφόν ασφαλείας στο ετήσιο επιτόκιο (περί 3,00%, σε οιαδήποτε δε περίπτωση κάτω από το εκάστοτε κατώτερο επιτόκιο της τραπεζικής αγοράς).

Το καθεστώς της διάκρισης σε βάρος των Ποντίων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, όπως και των βορειοηπειρωτών, εντείνεται με την απαράδεκτη, ολική περικοπή των συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων (υποπαράγραφος ΙΑ6 παρ. 5 του ν. 4093/2012). Από την 01/01/2013 με ατομικές ειδοποιήσεις ο ΟΓΑ ενημέρωσε για την αναδρομική διακοπή των συντάξεων τους δικαιούχους, επειδή δεν συμπλήρωσαν 20ετή μόνιμη διαμονή στην χώρα!!! Ακόμα και ο συνήγορος του Πολίτη με την 163203/17875/2013 Έκθεσή του, επισημαίνει πως με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση τίθεται το ζήτημα  της παραβίασης του άρθρου 2, παρ. 1, του Συντάγματος, που απαγορεύει την εξευτελιστική μεταχείριση και επιτάσσει τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των πλέον θεμελιωδών διατάξεων, που προστατεύουν με τρόπο απόλυτο το δικαίωμα στη ζωή.
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, ότι η διάκριση αυτή της συγκυβέρνησης γίνεται στη συνέχεια της πλήρους στέρησης στους Έλληνες του Πόντου από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης της δυνατότητας αναγνώρισης της εργασιακής τους προϋπηρεσίας, που πραγματοποίησαν εκεί, και λήψης της αντίστοιχης σύνταξής τους στην Ελλάδα. Επισημαίνουμε δε, ότι δεν αξιοποιείτε και την άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Ανταλλάξιμης περιουσίας των Ελλήνων προσφύγων (συνθήκη Λωζάννης) για την απόδοση των συντάξεων αυτών, ενώ συνεχίζεται η σκανδαλώδης διασπάθιση των πόρων της, που δικαιωματικά ανήκει στον ελληνικό προσφυγικό πληθυσμό από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Πέρασε ήδη ένας χρόνος, που η συγκυβέρνηση με εγκληματική αδιαφορία εξακολουθεί να εξαθλιώνει και να περιθωριοποιεί τους αξιοπρεπέστατους υπερήλικες ομογενείς μας και χρεώνεται, ήδη, με δεκάδες θύματα. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την δικαιωματική αποκατάσταση των συντάξεων αυτών οι θάνατοι είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ραγδαία, οι μόνοι δε υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι ιθύνοντες της συγκυβέρνησης.

Ερωτώνται οι υπουργοί της συγκυβέρνησης:

1. Πότε θα δοθεί άμεση και οριστική λύση στην ατέρμονα διαδικασία τακτοποίησης της μόνιμης εγκατάστασης των ελλήνων ομογενών στην πατρίδα τους;
2. Προτίθεται ή όχι η συγκυβέρνηση να αποσυνδέσει τους τόκους των υφιστάμενων δανείων από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου;
3. Θα  θεσμοθετήσει η συγκυβέρνηση πλαφόν ασφαλείας στο ετήσιο επιτόκιο για την προστασία των δανειοληπτών;
4. Προτίθεται ή όχι η συγκυβέρνηση να εξαιρέσει τους υπερήλικες ομογενείς από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμισή;
5. Είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης να διαθέσει τους «πόρους της ανταλλάξιμης περιουσίας» των ελλήνων προσφύγων για την κάλυψη των συντάξεων των υπερήλικων ομογενών;     

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Γαβριήλ Αβραμίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr