3 Ιούνιος 2019, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2019, 16:05

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ στην ιστορική Βύβλο του Λιβάνου

Στην πανάρχαια πόλη Βύβλο (Τζουμπάιλ) του Λιβάνου, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, φέτος για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της, καθώς από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το υπαίθριο φεστιβάλ «Ο Δίας συναντά τον Αχιράμ», το οποίο είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου και του ελληνικού ΕΟΤ.

Για τρεις ημέρες οι επισκέπτες της Βύβλου θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν φαγητά, να χορέψουν χορούς και να ακούσουν μουσική από την Ελλάδα.

Πρόκειται για την υλοποίηση της ιδέας που είχε ο Τζορτζ Ιντ, γνωστός δημοσιογράφος του Λιβάνου, που έχει ρίζες επίσης στη Σάμο και τη Σμύρνη ενώ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με τους Μικρασιάτες γονείς της μητέρας του. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ καθώς στο παρελθόν, πριν από τον [εμφύλιο] πόλεμο του 1975, είχαμε ένα μικρό φολκλορικό φεστιβάλ, συνήθως σε κάποιο κλειστό χώρο ή κάποια αίθουσα ξενοδοχείου, αλλά ποτέ ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζορτζ Ιντ, ο οποίος είχε τονίσει και τον σημαντικό ρόλο του Έλληνα πρέσβη στον Λίβανο Φραγκίσκου Βέρρου.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία Αστέρω(1929) και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και θα στηθούν πάγκοι ώστε να προσφερθούν δωρεάν δείγματα από ελληνικά προϊόντα. Από την Ελλάδα ειδικά για το φεστιβάλ θα ταξιδέψει στον Λίβανο το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Κασσάνδρας, στην εναρκτήρια εκδήλωση θα τραγουδήσει ο Στέργιος Λυμπέρης, ενώ στη σκηνή θα ανέβουν και οι Ελληνολιβανέζες τραγουδίστριες Μαρίνα Αμπού Ρτζέιλι και Κασσιανή Καπλάνη. «Εμφάνιση»-έκπληξη αναμένεται να κάνει και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η είσοδος στο τριήμερο φεστιβάλ γίνεται με ένα συμβολικό αντίτιμο.