3 Ιούνιος 2019, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2019, 15:01

10 στοιχεία που δείχνουν τη συνεχιζόμενη ανισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες

 • 10 στοιχεία που δείχνουν τη συνεχιζόμενη ανισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες
  (Φωτ.: pixabay.com)

Οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση, οι μισθολογικές ανισότητες, η θέση τους στην οικονομία, οι γυναικοκτονίες και οι υποχρεωτικοί γάμοι είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη διεθνή διάσκεψη «Women Deliver» που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στον Καναδά.

Ενδεικτικά για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι τα στοιχεία που αφορούν τη θέση των γυναικών στον κόσμο σήμερα:

 1. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες κερδίζουν σχεδόν τα μισά σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ το οποίο κάνει λόγο για μισθολογικό χάσμα σχεδόν 51% το 2018. Με αυτόν τον ρυθμό εξέλιξης, θα χρειαστούν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα και 202 χρόνια μέχρι να υπάρξει μισθολογική ισότητα!
 2. Με βάση τη λίστα του Fortune, στις 500 αμερικανικές εταιρείες υψηλότερου κέρδους επικεφαλής είναι γυναίκες σε ποσοστό μικρότερο του 7%, αν και πρόκειται για μια βελτίωση σε σχέση με το 5% έναν χρόνο πριν.
 3. Το 2018 μόνο 17 γυναίκες ήταν επικεφαλής κρατών, μόλις το 18% υπουργοί και μόλις το 24% βουλευτές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
 4. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ο ΟΗΕ, η μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, συνήθως από τον σύντροφό της. Μία στις δύο γυναίκες σε όλον τον κόσμο δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από κάποιον συγγενή της. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι ένας στους 20.
 5. Περίπου 87.000 γυναίκες υπήρξαν το 2017 θύματα γυναικοκτονίας – περισσότερες από τις μισές δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή. Τα στοιχεία προέρχονται από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
 6. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 45-55% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του ΟΗΕ.
 7. Επτά στα δέκα θύματα διακίνησης ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι γυναίκες και κορίτσια, και περισσότερες από τρεις στις τέσσερις διακινούνται με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση για την Ανθρώπινη Διακίνηση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
 8. Τουλάχιστον 200 εκατ. γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η UNICEF έχει ανακοινώσει ότι η πρακτική είναι «σχεδόν οικουμενική» στη Σομαλία, στη Γουινέα και στο Τζιμπουτί.
 9. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι παιδικοί γάμοι είναι περισσότερο συχνοί στην υποσαχάρια Αφρική, όπου κάθε χρόνο παντρεύονται περί τα 3,4 εκατ. παιδιά. Σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται από παιδιά κορυφώθηκε το 2005 φτάνοντας τα περίπου 13 εκατ. και μειώθηκε σε λιγότερο από 11 εκατ. το 2017.
 10. Οι γυναίκες έχουν την ίδια πρόσβαση με τους άνδρες στις οικονομικές υπηρεσίες στο 60% των χωρών σε όλον τον κόσμο και την ίδια πρόσβαση στην ιδιοκτησία γης στο 42% των χωρών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
 • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ.