2 Ιούνιος 2019, 15:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2019, 14:04

Γερμανία: Παραιτείται η Άντρεα Νάλες από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών

  • Γερμανία: Παραιτείται η Άντρεα Νάλες από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών
    Η Αντρεα Νάλες (φωτ. αρχείου: EPA / Omer Messinger)

Η Άντρεα Νάλες, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία, ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά τις απώλειες που υπέστησαν οι κεντροαριστεροί στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η Νάλες υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει στο κόμμα την ευκαιρία να ορίσει τον διάδοχό της μέσα από μια ομαλή διαδικασία και πρόσθεσε ότι θα παραιτηθεί και επίσημα από την ηγεσία του κόμματος τη Δευτέρα και από την κοινοβουλευτική ομάδα την Τρίτη.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη συμμαχία με την Άνγκελα Μέρκελ. Η επιλογή του διάδοχου της Νάλες θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για την Γερμανίδα καγκελάριο, της οποίας η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ηγείται της κυβέρνησης σε συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, ένας αριστερός ηγέτης στο SPD θα μπορούσε δυνητικά να βγάλει το κόμμα από τη Συμμαχία, τερματίζοντας τη θέση της Μέρκελ.

Το SPD που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 15,8% στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου (πτώση 11 μονάδων σε σχέση με το 2014), πίσω από τους Πράσινους.