2 Ιούνιος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2019, 23:38

Ο νέος «χάρτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών 2019

  • Ο νέος «χάρτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών 2019
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες περίπου 102.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας. Ενόψει, λοιπόν, της 6ης και 7ης Ιουνίου, ημέρες έναρξης των εξετάσεων για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ αντίστοιχα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το νέο μηχανογραφικό δελτίο, στο οποίο αποτυπώνονται οι αλλαγές που επέφεραν οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνολικά, το μηχανογραφικό περιλαμβάνει 424 τμήματα, ενώ 38 τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από φέτος αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2020.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αύξηση του αριθμού εισακτέων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα ΑΕΙ που θα εγκαινιαστούν από Σεπτέμβριο, αναμένεται να οδηγήσουν τις βάσεις σε καθοδική πορεία. Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότερα είναι φέτος τα κοινά τμήματα μεταξύ των επιστημονικών πεδίων –στα οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπουν δίνοντας διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την ομάδα προσανατολισμού από την οποία προέρχονται– αφήνει αρκετά περιθώρια εκπλήξεων.

Ενδεικτικά, και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία γίνεται εισαγωγή σε παιδαγωγικά τμήματα και ΤΕΦΑΑ, από τρία επιστημονικά πεδία σε σχολές της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ενώ από δύο επιστημονικά πεδία γίνεται εισαγωγή σε τμήματα Γεωπονίας, Πληροφορικής και Στατιστικής.

Τα 38 τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2020-21: Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα), Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Άρτα), Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα), Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι), Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα), Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας), Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας), Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα), Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα), Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα), Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα), Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (Άμφισσα), Ψυχολογίας (Βόλος), Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα), Λογοθεραπείας (Λαμία), Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη), Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη), Μουσειολογίας (Έδεσσα), Γεωλογίας (Καβάλα), Μάρκετινγκ (Γρεβενά), Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα), Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη), Κινηματογράφου (Φλώρινα), Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα), Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καστοριά), Νομικής (Πάτρα), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος), Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο), Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη), Αγροτικής Οικονομίας (Άργος), Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη), Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος), Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα), Χημικών Μηχανικών (Χανιά), Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αθήνα),

Το πρόγραμμα
Αναλυτικότερα, στις φετινές Πανελλαδικές, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.

Όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται από τις 12:00 έως και τις 14:00. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η αποχώρηση των υπαλλήλων του υπουργείου πριν τις 12:00 και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση από την πτέρυγα Δ του ισογείου (αριστερά της κεντρικής εισόδου), καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αθηνά Καστρινάκη.