1 Ιούνιος 2019, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2019, 18:23

Σαμποτάζ ή κυβερνοεπίθεση πίσω από τις βλάβες στα κυβερνητικά αεροπλάνα της Γερμανίας

  • Σαμποτάζ ή κυβερνοεπίθεση πίσω από τις βλάβες στα κυβερνητικά αεροπλάνα της Γερμανίας
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Το ενδεχόμενο σαμποτάζ ή κυβερνοεπίθεσης πιθανόν βρίσκεται πίσω από τις βλάβες που σημειώθηκαν στα κυβερνητικά αεροσκάφη της Γερμανίας που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, γράφει η εφημερίδα Rheinische Post. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η συχνότητα εμφάνισης των προβλημάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν έχουν εγείρει υποψίες στην αρμόδια αεροπορική εταιρεία, αλλά κυρίως στην Καγκελαρία και στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Η Lufthansa Technik, που έχει αναλάβει τη συντήρηση των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, η Καγκελάριος, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι, έχει εντοπίσει τεχνικούς λόγους που δικαιολογούν τις βλάβες.

Τον Νοέμβριο του 2018 το Airbus A340 «Κόνραντ Αντενάουερ», στο οποίο επέβαιναν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με προορισμό το Μπουένος Άιρες, για την Σύνοδο Κορυφής της G-20, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Κολωνία, καθώς λίγη ώρα μετά την απογείωσή του υπέστη βλάβη τόσο στο κύριο, όσο και στο εφεδρικό σύστημα ασυρμάτου του.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος είχε ήδη θέσει το ερώτημα του σαμποτάζ ή της κυβερνοεπίθεσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επιβεβαίωση των υποψιών. Έκτοτε έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα περιστατικά σοβαρών βλαβών που έχουν καθηλώσει τα γερμανικά κυβερνητικά αεροσκάφη στο έδαφος, με το «θύμα» να είναι συχνότερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.