31 Μάιος 2019, 23:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2019, 23:44

Τρίκαλα: Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Τρίκαλα: Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων πραγματοποίησε στην πόλη των Τρικάλων σειρά εκδηλώσεων, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Η Ρωμανία και αν επέρασεν…» στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια του υπεύθυνου του χορευτικού Κωνσταντίνου Δημόπουλου, παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με κεντρικό θέμα την ξενιτιά, τους διωγμούς και  το ξεριζωμό των Ελλήνων.

Συμμετείχαν τα χορευτικά των συλλόγων (αλφαβητικά): Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Μεγ. Καλυβίων (ΕΛΟΚ), Κέντρο Χορού Τρικάλων «Η ΤΡΙΚΚΗ», Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγουλιτσιωτών «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΡΙΜΠΗ», Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, Σύλλογος Κρητών Ν. Τρικάλων «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», Χορευτικός Καταγραφικός Σύλλογος «ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ζωντάνευσαν μνήμες και ξύπνησαν συναισθήματα νοσταλγίας και συγκίνησης στο κοινό, το οποίο παρακολουθούσε ενθουσιασμένο και στο τέλος χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Κεντρική εκδήλωση
Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση Μνήμης, στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, με κεντρικό ομιλητή τον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη. Χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Κοσμάς Αποστολίδης, ενώ η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε τα παραδοσιακά τραγούδια «Αητέν’ς επαραπέτανεν» και «Εμείς είμες αργοναυτών». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο βιβλίου του Νίκου Ασλανίδη Μάρτυρες… 100 χρόνια μέτα». Η γραμματέας του συλλόγου Νόπη Παπαδοπούλου διάβασε δυο από τις μαρτυρίες του βιβλίου. Πρόκειται για μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, τις οποίες κατέγραψε ο συγγραφέας, στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας. Στη συνέχεια προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Η Μπάντα. Η συγκίνηση του κοινού καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν διάχυτη.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν οι παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ Τα Χνάρια των Αργοναυτών του δρ Ιστορίας Θεοδοσίου Κυριακίδη, στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Τρικάλων, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2019, στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου.
  • Πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «Μνήμες Πόντου», στο Οθωμανικό Χαμάμ του Μουσείου Τσιτσάνη, από τις 5 έως τις 19 Μαΐου 2019. Η έκθεση περιελάμβανε φωτογραφίες από πρόσωπα, κτήρια, εκκλησίες, σχολεία, μνημεία καθώς και στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής από διάφορες περιοχές και πόλεις του ιστορικού Πόντου, από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου, τις οποίες η ίδια έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών στο Ριζαριό Τρικάλων
Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται και τιμάται αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στο Ριζαριό. Φέτος πραγματοποιήθηκαν θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου έγινε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομου, ενώ ομιλία για τη Γενοκτονία πραγματοποίησε εντός του ναού ο πρόεδρος του συλλόγου Κοσμάς Αποστολίδης. Στη συνέχεια έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στην πλατεία της συνοικίας.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε, στον ίδιο χώρο, εκδήλωση με τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, υπό τη συνοδεία των μουσικών Ηλία Παναγιωτίδη στη λύρα και Γιώργου Παρασκευόπουλου στο νταούλι. Επίσης, η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Τραντέλλενοι».

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων
Το πρωί της 19ης Μαΐου η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου μεταφέρθηκε το αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά, από τον Άγιο Χαράλαμπο Ριζαριού στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 νεκρών. Το μέλος του συλλόγου και φιλόλογος Σοφία Λαζαρίδου πραγματοποίησε ομιλία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία προσφυγικού συνοικισμού, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλης.

  • Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων.