31 Μάιος 2019, 18:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2019, 19:00

Δύο γυναίκες στέλνει στην ηγεσία του Αρείου Πάγου το Υπουργικό

  • Δικαίωση εργαζόμενου στον Άρειο Πάγο που έκρινε ότι απολύθηκε για λόγους εμπάθειας 3
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Παρά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την άρνηση της ΝΔ να δώσει συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων της Δικαιοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε για την ηγεσία του Αρείου Πάγου δύο γυναίκες που μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου.

Για τη νευραλγική θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η Ειρήνη Καλού, η οποία, μεταξύ άλλων, είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα, η θητεία του οποίου λήγει στις 30 Ιουνίου, και θα παραμείνει στη θέση της για τα δύο επόμενα χρόνια.

Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια η Δήμητρα Κοκοτίνη, που επίσης θεωρείται ικανή δικαστικός. Θα διαδεχθεί την Ξένη Δημητρίου η θητεία της οποίας επίσης λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι η Ευαγγελία Νίκα, ο Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο Δημήτριος Μακρής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο επιτέθηκε στη ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις και για αντισυνταγματικές αποφάσεις από τη στιγμή που έχει γίνει προκήρυξη εθνικών εκλογών. «Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα δεν θα το κάνει μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.