31 Μάιος 2019, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2019, 17:55

Αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα στη Δικαιοσύνη παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο

  • Αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα στη Δικαιοσύνη παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Κεκλεισμένων των θυρών», μιας και δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη της εναρκτήριας εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίαζε από νωρίς το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει ως βασικό θέμα τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων», καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Τσίπρας: Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να στείλει την επιστολή στη ΝΔ ζητώντας συναίνεση για λόγους δεοντολογίας και δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά και προκειμένου «να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης».

Όπως είπε, η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ σημείωσε ότι τα επιχειρήματα που προβάλει η Πειραιώς δεν είναι θεσμικά αλλά δεοντολογικά. «Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί», φέρεται να υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα ανακοινώσει τα ονόματα των δικαστικών που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας.