3 Ιούνιος 2019, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2019, 11:49

Δύο βραβεία απέσπασε σε μαθητικό διαγωνισμό το παραμύθι «Χρυσόμαλλο δέρας» στην ποντιακή διάλεκτο

  • Δύο βραβεία απέσπασε σε μαθητικό διαγωνισμό το παραμύθι «Χρυσόμαλλο δέρας» στην ποντιακή διάλεκτο
    Από την εικονογράφηση του παραμυθιού

Δύο βραβεία κατάφερε να αποσπάσει το παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο Το χρυσόμαλλον πόστ' (Το χρυσόμαλλο δέρας), της Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής Κιλκίς (ΕΕΕΕΚ) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον μαθητικό διαγωνισμό «Ποντιακός ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΠΕΘ και το υπουργείο Εσωτερικών (υφυπ. Μακεδονίας-Θράκης), με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. «Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σκόρπισε χαρά και ενθουσιασμό στους μαθητές, όχι μόνο σε όσους συμμετείχαν αλλά και σε ολόκληρο το δυναμικό του σχολείου μας» ανέφερε στο pontos-news.gr η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Τεχλικίδου.

Για τη δημιουργία του παραμυθιού τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ συνεργάστηκαν με τους μαθητές του Γυμνασίου Καμπάνη Κιλκίς και του Γυμνασίου Νυρεμβέργης μέσω skype.

Η σπουδαία αυτή δουλειά, με τίτλο Το χρυσόμαλλον πόστ', κατάφερε να κερδίσει το α΄ βραβείο στην κατηγορία «Παραμύθια» για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το γ΄ βραβείο στην κατηγορία «Μελοποίηση αποσπάσματος από παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο», καθώς το παραμύθι μελοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελένης Τεχλικίδου και του γυμναστή του σχολείου, με σκοπό να μπορεί να χορευτεί και να τραγουδηθεί από τους μαθητές.

«Με πολύ μεγάλη χαρά έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία συνέπεσε με την ημέρα που είχαμε ορίσει μαζί με το Γυμνάσιο Καμπάνη για την εκδήλωση προς τιμή της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Έγινε πραγματικά σεισμός όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, και στο Γυμνάσιο Καμπάνη αλλά και στο Γυμνάσιο Νυρεμβέργης. Οι μαθητές δεν πίστευαν τι έχει συμβεί, και δεν ήξεραν πώς να εκδηλώσουν τη χαρά τους» εκμυστηρεύτηκε στο pontos-news.gr η διευθύντρια του σχολείου.

Η τελετή βράβευσης αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία μαθητών και από τη Νυρεμβέργη. «Σκοπός μας είναι να τονίσουμε τη σημασία της πολιτιστικής μας παράδοσης, του τόπου μας, και να δώσουμε μέσα από μια άλλη οπτική πλευρά τρόπους με τους οποίους μπορούν εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το συγκεκριμένο, να γίνουν η τροφός της μνήμης και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού. Νιώθουμε διπλή χαρά που τα βραβεία μας συνέπεσαν με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων» κατέληξε η Ελένη Τεχλικίδου.

Τον Σεπτέμβριο θα διοργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης της συγκεκριμένης δράσης στο νομό Κιλκίς.

  • Οι εικόνες παραχωρήθηκαν αποκλειστικά στο pontos-news.gr για τις ανάγκες του άρθρου.

Ελένη Κάλλη