30 Μάιος 2019, 22:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2019, 22:44

Μελέτη: Τα μύρτιλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

  • Μελέτη: Τα μύρτιλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η κατανάλωση μιας κούπας μύρτιλων ημερησίως, δηλαδή περίπου 150 γραμμάρια, βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA). Η μελέτη είχε διάρκεια έξι μηνών και ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει για αυτό το θέμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 150 γρ. μύρτιλων ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12-15%.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης μύρτιλων σε 138 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς ηλικίας 50-75 ετών, που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

«Παλαιότερες μελέτες διαπίστωναν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μύρτιλα έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη τύπου 2», εξήγησε η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αϊντίν Κάσιντι. «Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι τα μύρτιλα περιέχουν υψηλή ποσότητα της φυσικής ουσίας ανθοκυανίνη, του φλαβονοειδούς που ευθύνεται για τις κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις στα φρούτα», πρόσθεσε.

«Το απλό και εφαρμόσιμο μήνυμα είναι να καταναλώνουμε ένα φλιτζάνι μύρτιλα ημερησίως για να βελτιώσουμε την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο δρ Πίτερ Κέρτις, του ίδιου Πανεπιστημίου. Ωστόσο, παρατήρησε ότι στη μελέτη δεν διαπιστώθηκε να υπήρξε κάποιο όφελος όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερα από 75 γραμμάρια μύρτιλων ημερησίως.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.