30 Μάιος 2019, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2019, 18:46

Δεν συναινεί η ΝΔ στην αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

  • Δεν συναινεί η ΝΔ στην αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
    (Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος)

Με μια επιστολή που υπογράφεται από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, η ΝΔ απαντά στην επιστολή του Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητήθηκε η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν από τις εθνικές κάλπες, μιας και η θητεία των επικεφαλής σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Η ΝΔ δηλώνει ότι δεν πρόκειται για συναινέσει σε μια αντιθεσμική διαδικασία.

«Ακόμα και με διακομματική συναίνεση το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση», τονίζεται στην επιστολή του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ακόμα, σημειώνεται ότι από τη στιγμή που έχουν προκηρυχθεί εκλογές η κυβέρνηση θεωρείται υπηρεσιακή και επιπλέον ο νόμος ρητά απαγορεύει τον οποιοδήποτε διορισμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη «βιασύνη» του Μαξίμου να κάνει αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει ότι όσο οι θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παραμένουν κενές γίνεται αναπλήρωση από τον αρχαιότερο δικαστικό λειτουργό.