30 Μάιος 2019, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2019, 15:44

Καλογήρου προς Μητσοτάκη: Συναίνεση για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

  • Καλογήρου προς Μητσοτάκη: Συναίνεση για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με φόντο και την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η Πειραιώς κατηγορεί το Μαξίμου ότι… τρενάρει τις εθνικές κάλπες μέχρι την 7η Ιουλίου όχι λόγω των Πανελληνίων αλλά γιατί θέλει να επιλέξει τους επόμενους επικεφαλής σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι, ο Μιχάλης Καλογήρου απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά συναίνεση και εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης η διαδικασία επιλογής να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συνταγματικό ή νομικό κώλυμα, καθώς η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά τη διάλυση της Βουλής, όμως προσθέτει ότι «πρέπει να ανατραπεί η εντύπωση ότι επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά “δέσμευση” οποιασδήποτε κυβέρνησης».

Η θητεία του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, και αποτελεί μείζον ζήτημα για τη ΝΔ που δηλώνει ότι δεν γίνεται οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης να δεσμεύουν και την επόμενη. Μάλιστα η Πειραιώς καταγγέλλει σκοπιμότητες και απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης μέσω της τοποθέτησης συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών.

Ο Μιχάλης Καλογήρου, όπως γράφει στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητεί τη συμφωνία και προκειμένου να τιμηθούν οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν ήδη προεπιλεγεί, «δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη ΝΔ, καθώς η επιστολή έφτασε στην Πειραιώς την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε περιοδεία στο Αιγάλεω. Ωστόσο, πηγές του κόμματος τονίζουν ότι πρόκειται για μια παραδοχή ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα. Επιπλέον, πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσαν δημοσιεύματα για παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου.