30 Μάιος 2019, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2019, 11:13

Δεν κατεβαίνουν οι ΑΝΕΛ στις εκλογές

  • Οι ΑΝΕΛ δεν κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές 2019 – Δήλωση Πάνου Καμμένου (βίντεο)
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Μετά το Ποτάμι που αποφάσισε να απέχει από τις εθνικές κάλπες, και οι ΑΝΕΛ φαίνεται να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του Πάνου Καμμένου στις ευρωεκλογές (0,8%, δηλαδή 45.046 ψήφοι) θεωρείται εξαιρετικά απογοητευτικό. Να σημειωθεί ότι στη μάχη του 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ είχαν πάρει 197.536 ψήφους και με το 3,43% είχαν καταλάβει μία έδρα.

Το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του κόμματος που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί στην απόφαση για αποχή από τη διαδικασία της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Πάνο Καμμένο εξαιτίας της στάσης που κράτησε στη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι το «παρά πέντε», παρά το γεγονός ότι στο τέλος επέλεξε το δρόμο εξόδου από την κυβέρνηση.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα επιλέξουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν στους ΑΝΕΛ μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Κώστα Κατσίκη και τον Αριστείδη Φωκά που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Bουλή.