29 Μάιος 2019, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2019, 16:14

Κακουργηματική δίωξη για την υπερτιμολόγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου της Novartis

  • Κακουργηματική δίωξη για την υπερτιμολόγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου της Novartis
    Εξωτερική άποψη του εργοστασίου της Novartis στην Αθήνα (φωτ.: EPA / Alexandros Vlachos)

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπερτιμολόγηση φαρμάκου για τον σακχαρώδη διαβήτη με την εμπορική ονομασία Eucreas που κυκλοφόρησε από τη Novartis το 2008 άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η δίωξη στρέφεται κατά ανώτατου στελέχους του υπουργείου Υγείας την επίμαχη περίοδο και κατά δύο στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας.

Το Eucreas στην Ελλάδα έλαβε αρχική τιμή πώλησης πολύ υψηλότερη από εκείνη σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή, ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου, μέλος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου που βεβαίωσε την αυξημένη τιμή του σκευάσματος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Τα στελέχη της Novartis διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην ψευδή βεβαίωση του στελέχους του υπουργείου Υγείας.

Δημοσιεύματα και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί αναφέρουν ότι το επίμαχο φάρμακο κυκλοφόρησε με τιμή περίπου 130 ευρώ, η οποία μετά από αρκετούς μήνες κατέβηκε στα 58 ευρώ – στη γαλλική αγορά, όμως, είχε λάβει τιμή 60 ευρώ. Το σκεύασμα φέρεται να περιείχε την ουσία που ήδη βρισκόταν 50 χρόνια στην αγορά με κόστος 2,3 ευρώ, στην οποία προστέθηκε η ουσία άλλου φαρμάκου της Novartis που πωλούνταν περίπου 11 ευρώ.