28 Μάιος 2019, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2019, 12:08

Μουσικό ταξίδι με τα φέρι μποτ της Κωνσταντινούπολης

  • Μουσικό ταξίδι με τα φέρι μποτ της Κωνσταντινούπολης
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Το φέρι μποτ της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ως μέσα μεταφοράς, ειδικά στους κατοίκους της Πόλης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ασιατικών πλευρών της Κωνσταντινούπολης, οι περισσότεροι από αυτούς για τις ανάγκες της εργασίας τους. Τώρα η Πόλη προσφέρει μουσικές εμπειρίες σε αυτές τις διαδρομές, και για τους ερασιτέχνες μουσικούς που τις παρέχουν στους επιβάτες των πλοιαρίων, είναι μια καλή ευκαιρία για να βγάλουν κάποια πολύτιμα χρήματα.

Οι μουσικοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να διασφαλίσουν ότι η μουσική τους συνδυάζει την κουλτούρα και την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Κωνσταντινούπολης.

«Ταξιδεύουμε μπρος-πίσω μεταξύ των δύο ηπείρων και προσπαθούμε να εκφράσουμε συναισθήματα που πυροδοτήθηκαν από τους δύο πολιτισμούς: ένα είδος σύντηξης, μια σύνθεση», ανέφερε ο Ογκουζχαν Ερντέμ, ένας από τους μουσικούς των φέρι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι πρόσφατα, οι μουσικοί των φέρι έπαιζαν χωρίς άδεια, αλλά οι Αρχές της Κωνσταντινούπολης κατάλαβαν ότι έχαναν μια ευκαιρία κι έτσι ξεκίνησαν ένα σχέδιο ώστε να τους καταστήσουν επίσημο κομμάτι αυτής της εμπειρίας. Συνολικά, 82 μουσικοί εργάζονται στην γραμμή της ενδοπόλης από τις 9 το πρωί μέχρι το τελευταίο φέρι στη μία το μεσημέρι. Οι μουσικοί των φέρι βασίζονται στα φιλοδωρήματα για να βγάλουν το μεροκάματό τους.


(Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Ο Τουντς Μπαϊντάρ, συντονιστής του έργου για το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ότι οι μουσικοί που έπαιζαν χωρίς άδεια μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είχαν προκαλέσει προβλήματα στα πληρώματα και στο προσωπικό ασφαλείας. «Κάναμε το πρότζεκτ "μουσική στο φέρι", ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για να παίξουν οι μουσικοί στα σκάφη με άδεια, πιο άνετα», σημείωσε.

Πολλοί από τους μουσικούς δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που γνώριζαν ή είχαν σπουδάσει κι έτσι έκαναν βιοποριστικό το χόμπι τους, τη μουσική. Ενδεικτικά, ο Έρεν Κοτς ο οποίος παίζει πλήκτρα, είναι γλύπτης στο επάγγελμα, αλλά βρήκε τον εαυτό του παίζοντας μουσική στα φέρι, μετά από μια επίσκεψή του στην Πόλη για μία από τις εκθέσεις του. «Υπάρχουν ενδιαφέρουσες στιγμές στα φέρι. Ο κόσμος χειροκροτεί, άλλοι στέκονται, απολαμβάνουν τη μουσική, άλλοι χορεύουν. Είναι σαν να είμαστε σε ταινία», είπε.

  • Πηγή: hurriyetdailynews.com.