27 Μάιος 2019, 23:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2019, 23:12

Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο

  • Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο
    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην ευρεία σύσκεψη της ΚΕ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το σύνθημα για ανασύνταξη ενόψει της καθοριστικής μάχης των βουλευτικών εκλογών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, ζητώντας από όλους και όλες «σήμερα μαζί να σηκωθούμε, ν' ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «λάβαμε το μήνυμα» των ευρωεκλογών και αναφέρθηκε διεξοδικά επί των μηνυμάτων αυτών.

Υπογράμμισε ότι πλέον το δίλημμα στην αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών θα είναι αμείλικτο και πως ο καθένας και η καθεμιά με την ψήφο του θα επιλέξει αν «θα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας» ή «μία κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία που θα συνεχίσει την προσπάθεια να διευρύνει την προστασία και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας ενόψει των εθνικών εκλογών απηύθυνε ένα «πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες». Μήνυμα απηύθυνε και προς το Κίνημα Αλλαγής, την ηγεσία και τη βάση του, ότι τα διλήμματα της εθνικής κάλπης «αφορούν και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον Προοδευτικό και Δημοκρατικό χώρο». «Όλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες», «στο αντισύριζα μέτωπο του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από την Αριστερά και το Κέντρο».

Σχολίασε για τη ΝΔ ότι «δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την αλαζονεία τους ούτε τη δίψα τους για επιστροφή σε θέσεις εξουσίας», για να σημειώσει ότι «ο ελληνικός λαός που θα αποφασίσει, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους όσοι έδωσαν τη μάχη με αυταπάρνηση και τους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις Ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας ως καθήκον «να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή».

Επισήμανε ότι το αποτέλεσμα ήταν «κατώτερο των προσδοκιών μας», για να προσθέσει πως «χάσαμε μια μάχη, αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο και δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω».

Παρέπεμψε στη χθεσινή ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την κεντρική ιδέα ότι «δεν είναι το κρίσιμο στη ζωή αν θα πέσεις, αλλά αν θα σηκωθείς» και σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια ξεκινά με αφετηρία τη στήριξη των σχεδόν 1,5 εκατ. ψηφοφόρων που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ σαν αφετηρία 24% του εκλογικού σώματος.

Με την πεποίθηση ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος «αλλά μπορεί να κερδηθεί», κάλεσε όλους «να οργανωθούμε καλύτερα για να δώσουμε αυτή τη μάχη και να τη δώσουμε με καλύτερους όρους, με πίστη στην αλήθεια για το τι διακυβεύεται στις ερχόμενες εθνικές εκλογές και αυτήν την αλήθεια οφείλουμε να την πούμε με θάρρος στον ελληνικό λαό».

«Λάβαμε το μήνυμα του λαού»
«Στον ελληνικό λαό οφείλουμε να του πούμε ότι λάβαμε το μήνυμά του», «δεν το αγνοούμε, το λάβαμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι γνωρίζει πως τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα, «κάναμε κι εμείς λάθη και συμβιβασμούς. Κάποιους απογοητεύσαμε γιατί δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης έχουμε ευθύνη που εκείνες τις μέρες είχαμε βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί θέλαμε, πιστεύαμε και ακόμη πιστεύουμε στην ανάγκη για έναν μεγάλο, ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό». «Τώρα ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος, πολύ περισσότερη προσπάθεια, πολύ περισσότερος κόπος για να αποκτήσουμε την πατρίδα που θέλουμε, το κράτος που θέλουμε, την ζωή που θέλουμε», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση που ακούει τους πολίτες, δεν τους αγνοεί»
Ως απόδειξη ότι το μήνυμα ελήφθη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επιλογή του, μπροστά στα αποτελέσματα, να μην επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό της πλήρους εξάντλησης της τετραετίας. «Αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές, ως απόδειξη σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία και στα μηνύματα των πολιτών». Σχολίασε ότι αυτό είναι διαφορά ήθους με προηγούμενες κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του Αντ. Σαμαρά στις Ευρωεκλογές του '14. «Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που ακούει τους πολίτες, δεν τους αγνοεί. Δεν κυβερνά ερήμην τους. Γι' αυτό λοιπόν, θα κληθούν οι Έλληνες στην κάλπη να πάρουν την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους και των επόμενων γενιών για τα επόμενα 4 κρίσιμα χρόνια», είπε.

«Τώρα τα διλήμματα θα είναι απολύτως ξεκάθαρα»
Σημείωσε ωστόσο ότι όλοι γνωρίζουμε πως οι ευρωπαϊκές εκλογές ήταν και είναι η ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους ή την πρώτη τους προτίμηση, γνωρίζοντας ότι η ψήφος αυτή δεν εκλέγει κυβέρνηση, για να τονίσει πως «τώρα όμως έχουμε μπροστά μας την κάλπη των εθνικών εκλογών και ο καθένας και η καθεμία γνωρίζει ότι με την ψήφο του θα επιλέξει ποιος και με ποιο σχέδιο θέλει να κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα 4 χρόνια». «Τώρα λοιπόν τα διλήμματα και οι επιλογές όλων θα είναι απολύτως ξεκάθαρα», σημείωσε και πρόσθεε ότι οι επιλογές θα είναι δύο, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει: «Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους του ακροδεξιού χώρου.  Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία».

Είπε ότι στις εκλογές το δίλημμα είναι κεντρικό και αμείλικτο –και θα δώσει τη μάχη για να υπάρξει και δημόσια η προγραμματική αναμέτρηση– καθώς «αναμετράται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, η παράταξη που θεωρεί ότι πρόοδος είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα όλων εναντίον όλων. Και από την άλλη μεριά η παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνεργασίας, της ισότητας, της κοινωνικής προστασίας». Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν έως την εκλογική αναμέτρηση καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να θέσει αυτό το ερώτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, «τότε θα συναντηθούμε ξανά με εκατοντάδες χιλιάδες, με εκατομμύρια ανθρώπους που περπατήσαμε μαζί στο παρελθόν».

«Όλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες»
Το δίλημμα και οι επιλογές αφορούν και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον Προοδευτικό και Δημοκρατικό χώρο, είπε, σχολιάζοντας ότι «όλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες». «Είδαν τον τρόπο που επιχείρησε να τους διεμβολίσει πριν από τις Ευρωεκλογές η ΝΔ. Ειδικά το ΚΙΝΑΛ που έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τις τελευταίες μέρες να ακούει στωικά τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει "χαμένη ψήφο" την ψήφο στο κόμμα τους».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η τοποθέτηση του λαού ακόμα και αν εκφραστεί κριτικά προς εμάς, δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως μας αναγκάζει να διορθώσουμε τα λάθη μας» και ότι αν ο λαός επέλεξε στο πρώτο μέρος της μάχης (τις Ευρωεκλογές) τη Δεξιά αντί για τη Δημοκρατική Παράταξη και την Αριστερά, πρέπει να λέμε ότι είναι «τόσο χειρότερο για μας, όχι για το λαό», εξηγώντας ότι «εμείς πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα». Διότι, ανέφερε, «αυτός ο λαός μας έδωσε δύο συντριπτικές εκλογικές νίκες και έστειλε εκκωφαντικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015. Αυτός έχει το κριτήριο, αυτός κρίνει με βάση τη ζωή του και την καθημερινότητα του» και «καθήκον δικό μας είναι να αντιλαμβανόμαστε σε κάθε στιγμή τις ανάγκες, τις αγωνίες του».

Ανέφερε ότι με θάρρος ο ΣΥΡΙΖΑ είπε αλήθεια στον λαό ότι η ψήφος του ενδέχεται να βάλει σε περιπέτειες το σχέδιο και τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και έτσι και τώρα «με θάρρος θα του πούμε την αλήθεια, ότι οι εθνικές εκλογές μπροστά μας έχουν εκ των πραγμάτων διλημματικό χαρακτήρα για το ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει τον τόπο».

«Πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο»
Κατόπιν αυτών ο πρωθυπουργός απηύθυνε ένα «πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες», σε αυτούς που στάθηκαν κριτικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους «συντηρητικούς που γνωρίζουν ότι αν το πρόγραμμα της ΝΔ εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την πλειοψηφία στις σκοτεινές μέρες». «Στο προσκλητήριο μας δεν περισσεύει κανείς και καμιά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά και την επόμενη Κυριακή των αυτοδιοικητικών, στον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. «Η Ρένα μπορεί να δώσει το πρώτο μήνυμα σε αυτούς που, προτού μιλήσουν οι πολίτες με την ετυμηγορία τους, πιστεύουν ότι έχει τελειώσει το ματσάκι για τις εθνικές εκλογές». Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τα προοδευτικά ψηφοδέλτια ακόμα και εκεί που στον δεύτερο γύρο δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δοθεί μήνυμα ότι η παράταξη της προόδου, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης είναι παρούσα.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, είπε ότι δεν βλέπει σκυθρωπά πρόσωπα, αλλά πείσμα «για να δώσουμε τη μάχη για να βγούμε νικητές», και κάλεσε όλους από αύριο να βρεθούν παντού, να συγκληθούν οι εκλογικές επιτροπές της Προοδευτικής Συμμαχίας παντού, να γίνουν ανοικτές συνελεύσεις, «να ακούσουμε τον κόσμο, να ακούσουμε τα λάθη μας». Είπε ότι αν ισχύουν οι εκτιμήσεις ότι η ΝΔ με το χτεσινό αποτέλεσμά της «έπιασε ταβάνι» σε συσπείρωση, «σημαίνει ότι αγώνας που έχουμε να δώσουμε δεν έχει κριθεί» και πως αν κερδίσουν πίσω τους αναποφάσιστους ή αυτούς που επέλεξαν να απέχουν «η εκλογική μάχη θα κριθεί υπέρ μας».

Ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε την παρουσία του Γιάννη Τσιρώνη εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων, «που είχαν τη δική τους απόφαση να κατέβουν ξεχωριστά στη χθεσινή κάλπη». «Δεν πήραν ένα αμελητέο ποσοστό, 1% σχεδόν, και οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας σε αυτή την κρίσιμη μάχη για να μην επιστρέψει στη χώρα το καθεστώς και η πολιτική της σκληρής λιτότητας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να συμπορευτούν και άλλες δυνάμεις, συλλογικότητες και δημοκρατικοί πολίτες.


(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Andrea Bonetti)

Ικανοποίηση για τη «συντριπτική ήττα» της Χρυσής Αυγής
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, του συνόλου του δημοκρατικού κόσμου «για τη συντριπτική ήττα που υπέστη το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και στις ευρωπαϊκές κάλπες» παρ' ότι τα ποσοστά του στη νέα γενιά παραμένουν ανησυχητικά υψηλά. Ακόμη, έστειλε κι ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς αντιπάλους του: «Να μη συμπεριφέρονται ως κυβερνήτες, πριν ο ελληνικός λαός δώσει την τελική του ετυμηγορία. Ξέρω ότι δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την αλαζονεία τους ούτε τη δίψα τους για επιστροφή σε θέσεις εξουσίας.

»Αλλά να ξέρουν ότι το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο.

»Το παιχνίδι θα κριθεί στην εθνική κάλπη και ο ελληνικός λαός που θα αποφασίσει, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη». Είπε ότι εκείνοι επενδύουν σε μια ψήφο «δικής μας τιμωρίας», όμως «από αύριο, πρέπει να μας πουν και τι προτείνουν οι ίδιοι» και πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταδείξει «το πραγματικό πρόσωπο που κρύφτηκε επιμελώς πίσω από την αντισύριζα εκστρατεία». «Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που δεν είναι απλά τίτλοι, αλλά η συντριπτική αλλαγή της καθημερινότητας των πολλών προς το χειρότερο», είπε, τονίζοντας ότι επίσης η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι να δείξει το δικό του πρόγραμμα ακόμα πιο σαφώς. Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με την πεποίθηση ότι από το χθεσινό αποτέλεσμα «τελικά θα βγούμε πιο δυνατοί για την κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών», προσθέτοντας ότι «δεν μας απογοητεύει αλλά μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο, γιατί ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Σκουρλέτης: Σε διάταξη δυνάμεων με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια
Συσκέψεις σε κάθε νομό, σε κάθε μεγάλη πόλη, των εκλογικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την Τρίτη (28/5) κιόλας προανήγγειλε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης κατά την έναρξη της σύσκεψης, σημειώνοντας ότι η σημερινή παρουσία μετά το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει «αποφασιστική διάθεση για να αναλύσουμε το αποτέλεσμα και να μην αφήσουμε το χρόνο να περάσουμε» καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία.

Μίλησε για ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση και με τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και επισήμανε ότι η συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα «πρέπει να γίνει με τον πιο άμεσο, μεθοδικό, αποτελεσματικό τρόπο συσπειρώνοντας όλες μας τις δυνάμεις». Προανήγγειλε συνεδριάσεις των Οργάνων τις επόμενες μέρες, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η συντονιστική επιτροπή και η εκλογική επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας. «Όλοι μπαίνουμε σε διάταξη δυνάμεων για να πετύχουμε αυτό που είναι ρεαλιστικό, αλλά απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια», σημείωσε.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λιονάκης.