27 Μάιος 2019, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2019, 20:33

Ευρωεκλογές 2019: Για πρώτη φορά ένας Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή

  • Ευρωεκλογές 2019: Για πρώτη φορά ένας Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή
    (Φωτ.: la-croix.com)

Ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός και συγγραφέας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ένθερμος υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος που παίρνει το εισιτήριο για την Ευρωβουλή. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εξελέγη τρίτος με τον συνδυασμό του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 25.000 ψήφους.

Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 που σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται ένας Τουρκοκύπριος.

Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είπε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ κατάφεραν μια από κοινού επιτυχία» και ότι «το άνοιγμα του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτό από τους ειρηνόφιλους Τουρκοκύπριους».

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά, ενώ το 1964 έφυγε με την οικογένειά του για τον θύλακα της Λουρουτζίνας λόγω των διακοινοτικών συγκρούσεων. Το 1974 εγκαταστάθηκε στο χωριό Αργάκι. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή για το Κυπριακό. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ υπηρέτησε και ως πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και ως Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, τα περισσότερα από τα οποία πραγματεύονται το Κυπριακό. Επίσης, έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Τείχος μας», ενώ μαζί με τον Μιχάλη Θεοδώρου ίδρυσε τον δίγλωσσο (ελληνικά και τουρκικά) κυπριακό εκδοτικό οίκο «Ετεροτοπία».

Το 1997 κέρδισε το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Abdi İpekçi για το σύνολο των προσπαθειών του με στόχο την ελληνοτουρκική φιλία και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού από το 2015.

  • Με πληροφορίες από Deutsche Welle, alphanews.live, Πολίτης Κύπρου.