26 Μάιος 2019, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2019, 02:38

Ευρωεκλογές 2019: Πώς κατανέμονται οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Το Ευρωκοινοβούλιο κήρυξε συμβολική «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
    (Φωτ.: unpo.org)

Την εκτίμηση του Ευρωκοινοβούλιου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 14 χώρες και της πρόθεσης ψήφου σε 14, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ. Σε αυτές έχει ενσωματωθεί και η εκτίμηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 178 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 152, οι Φιλελεύθεροι 101, οι Πράσινοι 69, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59.

Ακολουθούν η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) με 55, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας με 53, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 42, άλλα κόμματα με 37 και οι μη εγγεγραμμένοι με οκτώ.

H εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ολλανδή ευρωβουλευτής Έσθερ Ντι Λάνγκε, χαρακτήρισε ως βήμα προς τα πίσω το ενδεχόμενο να μη ληφθεί υπόψη η διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια σημείωσε ότι η εν λόγω διαδικασία δημιούργησε τις συνθήκες για «ζωντανό διάλογο» σε όλες τις χώρες και χαιρέτισε το γεγονός ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν αρκετά αυξημένη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι όλα δείχνουν πως οι εκλογές θα αναδείξουν ως μεγαλύτερο κόμμα το ΕΛΚ, ωστόσο θα δείξουν παράληλλα και «κατακερματισμό του κέντρου», με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εργαστεί το ΕΛΚ με το «κέντρο», προκειμένου να διασφαλίσει μια πλειοψηφία. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις αύριο», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.