26 Μάιος 2019, 22:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2019, 22:52

Ευρωεκλογές 2019 Κύπρος: Πρώτος ο ΔΗΣΥ με μικρή διαφορά

  • Ευρωεκλογές 2019 Κύπρος: Πρώτος ο ΔΗΣΥ με μικρή διαφορά
    (Φωτ.: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Όπως μεταδίδει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, πολύ μικρή φέρεται να είναι η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου στις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, η διαφορά μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι στο 1%, ενώ η αποχή ανήλθε στο 57%, ποσοστό συμμετοχής που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί στην Κύπρο από το 1974.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκυπρίως φέρεται να λαμβάνουν: ΔΗΣΥ 29 %, ΑΚΕΛ 28 %, ΔΗΚΟ 14 %, ΕΔΕΚ 11 %, ΕΛΑΜ (κυπριακό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής) 8 %, ΔΗΠΑ 4 %, Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3%.

Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, αναφορικά με την κατάταξη των υποψηφίων ανά κόμμα, στον ΔΗΣΥ προηγείται ο Λουκάς Φουρλάς, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Λευτέρης Χριστοφόρου και στην τρίτη θέση ο Νίκος Τορναρίτης.

Στο ΑΚΕΛ προηγείται ο Γιώργος Γεωργίου, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και στην τρίτη ο Νεοκλής Συλικιώτης. Στο ΔΗΚΟ προηγείται ο Κώστας Μαυρίδης και ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους, ενώ στην ΕΔΕΚ προηγείται ο Δημήτρης Παπαδάκης και ακολουθεί ο Χρήστος Ιακώβου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ εξασφαλίζει το 10,6% έναντι 8% του ΕΛΑΜ (κυπριακού παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής) και διατηρεί την έκτη κυπριακή έδρα στην Ευρωβουλή, ενώ τα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξασφαλίζουν από δύο, ενώ το ΔΗΚΟ από μία, όπως και πριν. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κατανέμονται εξίσου στο ΕΛΚ, το ΕΣΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά».

  • Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο, ΑΠΕ-ΜΠΕ.