26 Μάιος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2019, 23:17

Μητροπολίτης Βέροιας προς τα ποντιακά σωματεία: Να δώσουμε μήνυμα ενότητας

  • Μητροπολίτης Βέροιας προς τα ποντιακά σωματεία: Να δώσουμε μήνυμα ενότητας
    (Φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας / Κοσμάς Καραγιάννης)

Σε δηλώσεις και διευκρινήσεις για τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Καστανιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στις οποίες δεν παρέστησαν ποντιακά σωματεία της Ημαθίας, προχώρησε ο μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων. Οι δηλώσεις έγιναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με στενούς συνεργάτες του στο Επισκοπείο, με αφορμή τα ΚΕ’ Παύλεια.

Ο μητροπολίτης καυτηρίασε τη στάση των συγκεκριμένων σωματείων, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κακό της ελληνικής φυλής, δυστυχώς. Να είμαστε διχασμένοι».

Συγκεκριμένα, είπε ότι μετέχοντας ως πρόεδρος του προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, είχε θέσει στο συμβούλιο το θέμα των εκδηλώσεων λόγω της επετείου μνήμης. «Πέρυσι θυμάμαι είχε γίνει στην Επισκοπή και άλλη φορά σε κάποιο άλλο χωριό. Φέτος, σε μια τέτοια επέτειο, τι ωραιότερο πράγμα από το να γίνει στην Παναγία, που μας συνδέει με τον Πόντο. Ό,τι ιερότερο έχουμε από την περιοχή αυτή, είναι η Παναγία Σουμελά», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε ότι οι σύλλογοι δεν είχαν προσωπικά προβλήματα μαζί του, αλλά μάλλον με το συμβούλιο και ότι αυτά ωστόσο σε μια μέρα σαν κι αυτή πρέπει να τα αφήνει κανείς στην άκρη, ώστε να είναι όλοι ενωμένοι.

Ακόμη, επισήμανε ότι αφιέρωσε ολόκληρο τον λόγο του στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τόσο στα θύματα όσο και στους ανθρώπους που κατάφεραν να επιζήσουν, αναφερόμενος σε όλα τα μαρτύρια που υπέστησαν και τόνισε για τις εκδηλώσεις: «Δεν είναι παραφωνία να έχουμε άλλους εδώ και άλλους εκεί; Τι μήνυμα θα δώσουμε προς τα έξω; Τους το είχα πει όταν συναντήθηκα μία-δύο φορές με τα σωματεία. Τους είπα αυτό που λέει ο ποιητής: ‘Αν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά’».

Και συνέχισε: «Θα δω δηλαδή ποιος είναι ο πρόεδρος και τα μέλη ή θα δω ποιος είναι ο σκοπός; Ο σκοπός ήταν ιερός. Να ευχαριστήσουμε την Παναγία που την έχουμε κοντά μας, να μνημονεύσουμε όλους αυτούς που έμειναν εκεί ή που ήρθαν εδώ ταλαιπωρημένοι και αγωνίστηκαν σ’ αυτόν τον τόπο που μας φιλοξενεί και από εκεί και πέρα να βγάλουμε ένα μήνυμα ενότητας».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.