25 Μάιος 2019, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2019, 15:19

Εκλογές ΕΕ 2019: Ο χαρακτήρας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πέντε αριθμούς

  • Κορονοϊός SARS-CoV-2: Κλείνουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 30 μέρες
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Ο χαρακτήρας και η σημερινή μορφή της ΕΕ, που από τις 23 έως τις 26 Μαΐου καλείται να εκλέξει το νέο Κοινοβούλιό της στις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας της, μπορεί να συνοψιστεί σε πέντε κομβικά στοιχεία.

28 χώρες
Κληρονόμος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), των έξι ιδρυτικών κρατών της του 1958, η ΕΕ του Μάαστριχτ (1993) αριθμεί 28 μέλη. Η Βρετανία έχει προβλεφθεί να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό σώμα μετά το Brexit, όμως η ημερομηνία της εξόδου έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Η μεγαλύτερη διεύρυνση της Ένωσης πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο δέκα χωρών, από τις οποίες οι οκτώ ανήκαν στο παλαιό κομμουνιστικό στρατόπεδο και οι δύο ήταν οι νησιωτικές χώρες της Μεσογείου, Μάλτα και Κύπρος.

Τα 19 από τα μέλη της ΕΕ άλλαξαν το εθνικό τους νόμισμα υιοθετώντας το ευρώ το 1999. Όμως, η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία επέλεξαν να διατηρήσουν το νόμισμά τους, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσχώρησής τους στο ευρώ.

Μία ενιαία αγορά
Τα μέλη της ΕΕ συγκροτούν μεταξύ τους μία ενιαία αγορά, όπου τα αγαθά, οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς άλλες διατυπώσεις στα εσωτερικά σύνορα των 28. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της Ένωσης ανερχόταν σε 17,2 τρισ. δολάρια (15,2 τρισ. ευρώ) το 2017, υπολειπόμενο αυτού των ΗΠΑ (19,3 τρισ. δολάρια), αλλά υψηλότερο αυτού της Κίνας (12,2 τρισ. δολάρια).

513 εκατ. κάτοικοι
Με 513 κατοίκους, η ΕΕ είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ζώνη του πλανήτη, μπροστά από τις ΗΠΑ αλλά πίσω από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες έχουν τουλάχιστον 1 δισ. κατοίκους κάθε μία. Η Γερμανία είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (82 εκατ.), ενώ η Μάλτα η χώρα με τον μικρότερο (448.000). Οι συστηματικοί έλεγχοι έχουν καταργηθεί μεταξύ των 22 μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν.

24 γλώσσες
Στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ περιλαμβάνονται κάποιες από τις πιο ομιλούμενες στον κόσμο, όπως τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά, καθώς και άλλες με τη λιγότερη χρήση, όπως τα γαελικά της Ιρλανδίας, τα φινλανδικά και τα βουλγαρικά. Η γλωσσική επιμειξία της Ένωσης φτάνει τους 552 συνδυασμούς μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, δημιουργώντας την ανάγκη για πλήθος μεταφραστών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη και οι περιφερειακές γλώσσες κάθε χώρας, όπως τα γαλικιανά, ή τα καταλανικά.

1% στον προϋπολογισμό
Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης το 1% του ΑΕΠ τους και επωφελούνται επιδοτήσεων για τη γεωργία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς επίσης την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών, των αστικών κέντρων και της αλιείας. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014-‘20, θα επαναξιολογηθεί και θα αναθεωρηθεί μετά τις Ευρωεκλογές της 23-26ης Μαΐου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.