25 Μάιος 2019, 14:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2019, 14:55

Εκδήλωση μνήμης από τον Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»

  • Εκδήλωση μνήμης από τον Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»

Με την καθιερωμένη πλέον λαμπαδηφορία τιμήθηκε και φέτος η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός». Την Παρασκευή 17 Μαΐου τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου και πλήθος κόσμου με δάδες και φανάρια στα χέρια, τέλεσαν την καθιερωμένη λαμπαδηφορία κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Πετρούπολης, σε μια εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την πομπή συνόδευαν τα τμήματα λύρας και νταουλιού του συλλόγου και η χορωδία του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθούπολης, που έπαιζαν και τραγουδούσαν παραδοσιακά ακριτικά άσματα.

Η λαμπαδηφορία κατέληξε στην κεντρική πλατεία Ηρώ, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα και ακολούθησε το μουσικο-αφηγηματικό δρώμενο «Και όμως… ήταν Γενοκτονία», σε κείμενα της Αναστασίας Δανιηλίδου, ένα δρώμενο βασισμένο σε αρχειακά τεκμήρια και μαρτυρίες επιζώντων που επιβεβαιώνουν τη διάπραξη Γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης, το διάστημα 16-19 Μαΐου στις κεντρικές πλατείες των δήμων Πετρούπολης και Ιλίου είχαν στηθεί θεματικά περίπτερα, στα οποία λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ενώ τα μέλη του συλλόγου διένειμαν στους περαστικούς έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Gallery