25 Μάιος 2019, 08:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2019, 08:01

Εκλογές ΕΕ 2019: Το μεγάλο ερωτηματικό και ο ρόλος της αποχής

  • Εκλογές ΕΕ 2019: Το μεγάλο ερωτηματικό και ο ρόλος της αποχής
    (Φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Μπορεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εκλογές να γίνονται την Κυριακή, αλλά οι ψηφοφόροι σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία έχουν επιλέξει τους εκπροσώπους τους από την Πέμπτη. Χθες προσήλθαν στις κάλπες οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι, με τους δεύτερους να ψηφίζουν και σήμερα. Σήμερα ψηφίζουν οι πολίτες της Λετονίας, της Μάλτας και της Σλοβακίας.

Οι εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές διαδικασίες στον κόσμο.

Για τους περισσότερους αναλυτές το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο επί δεκαετίες κυριαρχούν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς θα «παραλύσει» στην περίπτωση που οι ευρωσκεπτικιστές και τα εθνικιστικά κόμματα αυξήσουν κατακόρυφα τα ποσοστά τους – και οι δύο ομάδες μέχρι πρότινος παρέμεναν στο περιθώριο. Άλλωστε το νέο κοινοβούλιο θα παίξει καίριο ρόλο στο διορισμό των μελών της επόμενης Κομισιόν και παράλληλα θα κληθεί να επικυρώσει τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης.

Μεγάλο ερωτηματικό και αυτή τη φορά αποτελεί η συμμετοχή των Ευρωπαίων στην εκλογική διαδικασία, μιας και παραδοσιακά τα ποσοστά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το «μοτίβο» τότε ίσως ενισχυθεί έτι περαιτέρω η επιρροή των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι ενδέχεται να συγκεντρώσουν και ψήφους διαμαρτυρίας.