24 Μάιος 2019, 22:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 21:21

Ένα μοναδικό κειμήλιο του «Παπαδιαμάντη των Ποντίων» δωρεά σε ένα ιστορικό σωματείο

  • Ένα μοναδικό κειμήλιο του «Παπαδιαμάντη των Ποντίων» δωρεά σε ένα ιστορικό σωματείο
    Η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» Ιωάννα Τερζίδου με τον δισέγγονο του Γεωργίου Κανδηλάπτη Γιώργο Κυζιρίδη (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Έβρου)

Τον έχουν χαρακτηρίσει «Παπαδιαμάντη των Ποντίων». Ο Γεώργιος Κανδηλάπτης (Κάνις) ήταν ιστορικός και λαογράφος, και πριν από τον ξεριζωμό εργάστηκε ως δάσκαλος στα χωριά της επαρχίας Χαλδίας και στην Αργυρούπολη· το 1924 κατέφυγε στην Ελλάδα μεταφέροντας μαζί του σημαντικά κειμήλια της ιστορίας του Πόντου που συγκέντρωνε από το 1916.

Ο Γεώργιος Κανδηλάπτης υπήρξε γραμματέας της Επιτροπής Ανταλλαγής.

Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε χωριά του Έβρου και για την προσφορά του στα Γράμματα το 1966 τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Αυτό το παράσημο από το ελληνικό κράτος δωρίστηκε στον Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Έβρου «Αλέξιο Κομνηνό», το σωματείο στο οποίο ο επιφανής Πόντιος υπηρέτησε ως πρώτος πρόεδρος.

Η δωρεά έγινε από την οικογένεια Κιζιρίδη μέσω του Γιώργου Κιζιρίδη, δισέγγονου του Γεώργιου Κανδηλάπτη. Αρχικά παραχωρήθηκε για την έκθεση κειμηλίων στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά πλέον αποτελεί μέρος της συλλογής του μουσείου του Συλλόγου.

    
(Φωτ.: Facebook / Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Έβρου)

«Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Κιζιρίδη για την προσφορά του οικογενειακού κειμηλίου που έχει συναισθηματική αξία για όλον τον ποντιακό ελληνισμό, ιδιαιτέρως, όμως, της Θράκης όπου έζησε αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Έβρου.