24 Μάιος 2019, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 19:04

Πόντιοι και Κωνσταντινουπολίτες μαζί σε μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

  • Πόντιοι και Κωνσταντινουπολίτες μαζί σε μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία
    (Φωτ.: reporterkallitheas.gr)

Ομιλίες, ποιήματα, αφηγήσεις, ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα από θεατρικό έργο, ποντιακά τραγούδια και χοροί, όλα στην… υπηρεσία της μνήμης, στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το ιστορικό σωματείο των Κωνσταντινουπολιτών ένωσε τις δυνάμεις του με την Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά» για ένα απόγευμα γεμάτο συγκίνηση.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Τον κόσμο καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργος Λεύκαρος και η πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Ελένη Γρηγοριάδου.

Η κεντρική ομιλία εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη, ενώ τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων αφηγήθηκε με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λάζος Τερζάς. Ποιήματα στα ποντιακά διάβασαν οι Κυριάκος Σαχανίδης και Νίκος Γεωργιάδης.

Ο εκπαιδευτικός Χάρης Πανικίδης διάβασε το ποίημα «Δήμον, ο κεμεντζετζής» από το βιβλίο του Ηλία Τσιρκινίδη, ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης επιμελήθηκε το απόσπασμα από το θεατρικό Ξερίζωμαν, ενώ τραγούδησε ο Κώστας Παπαδόπουλος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του πυρρίχιου χορού από το εφηβικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων. Παρουσιάστρια ήταν το μέλος του σωματείου και εκπαιδευτικός Βούλα Κοσμίδου-Πρέντζα.

Εκδηλωσεις