26 Μάιος 2019, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2019, 14:42

Δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: xronos.gr)
  • Δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Μαΐου εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στις εγκαταστάσεις του, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου και το μέλος Παρθένα Σαλπιγγίδου παρασκεύασαν ποντιακά εδέσματα και τα πρόσφεραν στα παιδιά.

«Στον Πόντο άνθησε για 28 ολόκληρους αιώνες ένας πολιτισμός των Ελλήνων. Ο ίδιος εκείνος πολιτισμός που κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, τη βάση της επιστήμης και της πολιτικής. Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Έλληνες του Πόντου άγγιξαν τους 700.000. Όμως σήμερα ίσως ένα παιδί που τελειώνει το ελληνικό σχολείο να αγνοεί ακόμα και το πού βρίσκονται γεωγραφικά ο Πόντος, η Τραπεζούντα, η Σινώπη, η Κερασούντα, η Αμισός… Να αγνοεί ότι εκεί ανθούσε επί αιώνες ένας γεμάτος σφρίγος ελληνισμός. Τουλάχιστον όμως να μην αγνοεί το σημερινό ελληνόπουλο ότι ο ελληνισμός του Πόντου είχε κατορθώσει επιτεύγματα που σήμερα μόνο θαυμάζουμε» ανέφερε στην ομιλία του ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Νικολαΐδης.

Αργότερα τα παιδιά παρουσίασαν ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων και χόρεψαν ποντιακούς χορούς με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Νικολαΐδη (μέλος του Συλλόγου).

  • Με πληροφορίες από το xronos.gr.