24 Μάιος 2019, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 17:10

Τα άφιλτρα τσιγάρα σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων

  • Τα άφιλτρα τσιγάρα σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι άνθρωποι που καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν για καρκίνο των πνευμόνων και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν, καθώς επίσης και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ν. Τόμας του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας (ATS 2019), βρήκε ότι οι καπνιστές ελαφριών τσιγάρων με φίλτρο έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους καπνιστές κανονικών τσιγάρων να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων ή από άλλη αιτία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα.

Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος των ατμιστών να καταπολεμά τους ιούς, ιδίως της γρίπης. Ακόμα, η ίδια έρευνα βρήκε ότι τα κανονικά τσιγάρα φαίνονται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει ένας καπνιστής από γρίπη, όμως η αύξηση του κινδύνου προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες από εκείνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.