24 Μάιος 2019, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 15:25

Τέλος η Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Τόρις – «Καλύτερα να βρεθεί ένας νέος πρωθυπουργός»

  • Τέλος η Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Τόρις – «Καλύτερα να βρεθεί ένας νέος πρωθυπουργός»
    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μπαίνει στο μέγαρο της Ντάουνινγκ Στριτ λίγο μετά την παραίτησή της (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Αντίο στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις) και τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας θα πει, στις 7 Ιουνίου, η Τερέζα Μέι που υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της. Με δάκρυα στα μάτια η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη λύπη της γιατί δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω του βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία... δυστυχώς δεν το κατάφερα. Μου είναι πλέον ξεκάθαρο πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας να βρεθεί ένας νέος πρωθυπουργός», είπε.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγαλύτερη τιμή» της ζωής της την ανάληψη της πρωθυπουργίας και τόνισε πως αποχωρεί ευγνώμων. «Από την ημέρα που βγήκα από την πόρτα πίσω μου έχοντας αναλάβει τη θέση της πρωθυπουργού, προσπάθησα να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που εργάζεται για χάρη των πολλών και όχι των λίγων, και να τιμήσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται εξάλλου να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γράφει η εφημερίδα The Times.

Τα σενάρια για την τύχη του Brexit
Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.

Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.

Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου. Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

Καμία συμφωνία
Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Όχι Brexit
Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου. Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Όμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.