24 Μάιος 2019, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 14:30

Ευρωεκλογές 2019 – Γερμανία: Έλληνες υποψήφιοι στις γερμανικές κάλπες

  • Ευρωεκλογές 2019 – Γερμανία: Έλληνες υποψήφιοι στις γερμανικές κάλπες
    Απόστολος Κελεμίδης, Φώτης Ματεντζόγλου

Ο Απόστολος Κελεμίδης και ο Φώτης Ματεντζόγλου είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο πρώτος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και ο δεύτερος με την Αριστερά (Die Linke). Έχουν διαφορετικές ιδεολογίες και διεκδικήσεις, αλλά κοινές ρίζες και ευαισθησίες.

Οι δύο υποψήφιοι μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το όραμα αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της Ευρώπης καταθέτοντας τη δική τους εκτίμηση για την ελληνική κρίση.

Απόστολος Κελεμίδης
Βρίσκεται στην 6η θέση του ευρωψηφοδελτίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ο 52χρονος επιχειρηματίας, με καταγωγή από τον Έβρο, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης υποχρεώθηκε να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπ' όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω π.χ. της γεωγραφικής θέσης της. Ο Απόστολος Κελεμίδης αναδεικνύει ακόμη την ανάγκη να εφαρμοστούν στην Ελλάδα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και δεν παραλείπει να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στο αδελφό κόμμα του CDU, τη Νέα Δημοκρατία.

Τη μετανάστευση, το άσυλο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ και της Κίνας, το δημογραφικό, τον διχασμό της Ευρώπης μέσω των εκλογικών κερδών των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων και την πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα θέτει ως τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το προσεχές διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση της πρόσφατης δημοσιονομικής κρίσης στη σημερινή εικόνα της Ευρώπης, ο υποψήφιος του CDU επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση αποτελεί αποτέλεσμα της υπερχρέωσης των συγκεκριμένων κρατών και της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αυτών των κρατών», ενώ ειδικά για την Ελλάδα τονίζει επιπλέον ότι «η οικονομική ισχύς της χώρας είναι ακόμη πολύ αδύναμη για το ευρώ. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα περιβάλλεται από κράτη με εθνικά νομίσματα και χαμηλούς μισθούς. [...] Οι χώρες με αδύναμη διάρθρωση, στον ευρωπαϊκό Νότο, επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Οι συνέπειες είναι αυξανόμενη φτώχεια, αυξανόμενη ανεργία και δυσαρέσκεια των πολιτών», συνεχίζει, και εκτιμά ότι οι απαντήσεις στην κρίση είναι η σταθεροποίηση, η εξυγίανση των δημοσιονομικών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Κατά πόσο όμως ενίσχυσε η στάση της Ευρώπης αυτές τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού που βλέπουμε σήμερα σε πολλές χώρες;

«Μιλώντας για τη στάση της Ευρώπης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι καθοριστική είναι η στάση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, διότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει μόνο ό,τι αποφασίσουν ομόφωνα οι αρχηγοί. Εδώ δυστυχώς υπάρχουν διαφωνίες στα σημαντικά θέματα. Η πολιτική για την μετανάστευση και το προσφυγικό και η οικονομική κρίση δίχασαν την Ευρώπη ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε έναν κοινό δρόμο. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να αντέξουμε και να συμμετέχουμε σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», απαντά ο Απόστολος Κελεμίδης. Η φτώχεια και η ανεργία», συνεχίζει, είναι πάντα πρόσφορο έδαφος για εξτρεμιστές και λαϊκιστές, για αυτό το θέμα είναι κυρίως η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Αυτό είναι το καλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο Απ. Κελεμίδης εύχεται καλή επιτυχία στο αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, τη Νέα Δημοκρατία, διότι, όπως επισημαίνει, «μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή οικογένεια ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων, και η Νέα Δημοκρατία, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου, είναι σε πολύ καλό δρόμο».

Φώτης Ματεντζόγλου
Ο 33χρονος πολιτικός επιστήμονας από το Κάστροπ-Ράουξελ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας βρίσκεται στη 16η θέση του ομοσπονδιακού ευρωψηφοδελτίου του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke). Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για εκλογές οι οποίες θα κρίνουν την κατεύθυνση της Ευρώπης και διαπιστώνει σοβαρή κρίση «δημοκρατίας και νομιμοποίησης».

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εκλογικής αναμέτρησης η οποία θα κρίνει την κατεύθυνση: Θα παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και ικανή να βρει λύση για τα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα του μέλλοντος ή θα επιστρέψει στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία και στις απολυταρχικές δομές, όπως το θέλουν τα δεξιά κόμματα;», τονίζει ο Φ. Ματεντζόγλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα επερχόμενα παγκόσμια προβλήματα».

«Η ΕΕ βρίσκεται σε μια σοβαρή κρίση δημοκρατίας και νομιμοποίησης», υποστηρίζει, και προσθέτει ότι το κόμμα του θέλει ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη.

«Αυτό περιλαμβάνει την ανανέωση και τη μετάβαση της ΕΕ από μια ένωση οικονομικών συμφερόντων των τραπεζών και των ομίλων σε μια ένωση η οποία θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο», λέει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι γι’ αυτό πρέπει η ΕΕ να εξελιχθεί επιτέλους σε κοινωνική ένωση.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα μπορούσε η δημοκρατία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ενισχυόμενες ακροδεξιές και λαϊκιστικές τάσεις, ο Φώτης Ματεντζόγλου αναδεικνύει την ανάγκη «να μαχόμαστε καθημερινά για τη δημοκρατία», καθώς θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της ΕΕ αισθάνονται «αποκομμένοι, περιθωριοποιημένοι λόγω της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας – οι συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουν πολύ μεγάλες διαφορές». Αυτό, όπως λέει, είναι μια συνέπεια της επί χρόνια ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κοινωνικής αποδόμησης και της ανασφάλειας. Όλα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για το ρατσισμό και το φασισμό, συνεχίζει, και καταλήγει: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε κοινωνική ασφάλεια, να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και να δημιουργήσουμε προοπτική για το μέλλον στις νέες γενιές».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ελληνική κρίση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, αλλά ανακηρύχθηκε αποδιοπομπαίος τράγος στο εσωτερικό της Ευρώπης», ενώ υπό το σύνθημα «Ευρωδιάσωση και μείωση του χρέους» περικόπηκαν σε όλη την Ευρώπη μισθοί και συντάξεις, αποδομήθηκαν κοινωνικές παροχές, περιορίστηκαν δικαιώματα των εργαζομένων. «Αυτή η πολιτική οδήγησε σε έναν επικίνδυνο κοινωνικό διχασμό μεταξύ των κρατών-μελών. Την συνευθύνη φέρει προ πάντων ο μεγάλος συνασπισμός. Η μοιραία πορεία της πολιτικής λιτότητας οδήγησε αναγκαστικά στην ενίσχυση των δεξιολαϊκιστικών και των φασιστικών δυνάμεων», υποστηρίζει.

Πώς θα μπορούσε όμως σε αυτό το πλαίσιο να τεθεί και το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων που διεκδικεί από την Γερμανία η Ελλάδα, αλλά πλέον και άλλες χώρες; «Σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη πρέπει όλες οι εκκρεμούσες διαφορές να επιλύονται», απαντά ευθέως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, και συνεχίζει λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα ήθελε να ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας». Το θέμα, όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον πόλεμο, αλλά και οι επανορθώσεις προς τα θύματα, η επιστροφή λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών και επίσης η αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εν συντομία: Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ως Αριστερά απαιτούμε εδώ και καιρό η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της ιστορικής ευθύνης της».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.