24 Μάιος 2019, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 11:31

Αγκινάρες µε φρέσκα κουκιά λεμονάτα

  • Αγκινάρες µε φρέσκα κουκιά λεμονάτα
    (Φωτ.: argiro.gr)

Μην σας τρομάζουν οι αγκινάρες και το καθάρισμά τους. Αφενός δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει, αφετέρου την ίδια δουλειά κάνουν και οι κατεψυγμένες!

Όσο για τα κουκιά, στους πάγκους της λαϊκής θα βρείτε και έτοιμα ξεσπυρισμένα, οπότε η αγαπημένη κρητική συνταγή γίνεται αυτομάτως εύκολη και απλή.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 8 αγκινάρες
  • 600 γρ. φρέσκα κουκιά
  • 7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μη μαυρίσουν).
  2. Καθαρίζουμε τα κουκιά από τις ίνες και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 5΄. Τα στραγγίζουμε (αυτό το κάνουμε για να μη μαυρίσουν όσο θα βράζουν με τις αγκινάρες).
  3. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ½ ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά για 3-4΄ το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τις αγκινάρες και τα κουκιά.
  4. Συμπληρώνουμε 2 φλ. τσαγιού νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20΄.
  5. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄.
  6. Διαλύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τα αγκιναροκούκια και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για να δέσει η σάλτσα με τη θερμοκρασία.
  • Πηγή: argiro.gr.