24 Μάιος 2019, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 09:05

Ρωσία: 48 χρυσοί γόνοι μεγιστάνων κληρονομούν 238 δισ. δολάρια

  • Ρωσία: 48 χρυσοί γόνοι μεγιστάνων κληρονομούν 238 δισ. δολάρια
    Ο πρόεδρος της Lukoil Βαγκίτ Αλεκπέροφ (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shipenkov)

Τη λίστα με τους πιο πλούσιους δισεκατομμυριούχους κληρονόμους της Ρωσίας παρουσίασε η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes. Πρόκειται για 48 παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των 20 πλουσιότερων οικογενειών, τα οποία θα κληρονομήσουν συνολικά 238 δισ. δολάρια. Συνολικά στον κατάλογο του Forbes περιλαμβάνονται 20 οικογένειες και σε καθένα από τα 48 παιδιά τους αναλογεί κατά μέσο ένα πόσο ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Forbes», στις 19 Απριλίου στη Ρωσία υπήρχαν 103 δισεκατομμυριούχοι, με τα περιουσιακά τους στοιχεία να ανέρχονται στα 440 δισ. δολάρια.

«Ο πιο πλούσιος κληρονόμος (με 21,8 δισ. δολάρια) παραμένει ο Γιουσούφ Αλεκπέροφ», γράφει το περιοδικό επισημαίνοντας ότι είναι ο μοναχογιός του προέδρου της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, έχοντας τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο γιός και η κόρη του κύριου μετόχου της εταιρείας Novatec και Sibur Λεονίντ Μίχελσον, οι οποίοι θα κληρονομήσουν από 12,2 δισ., ενώ στην τρίτη θέση τα παιδιά του ιδιοκτήτη της χαλυβουργίας NLMK Βλαντίμιρ Λίσιν, που θα κληρονομήσουν από 7,6 δισ. το καθένα.

Ο κατάλογος δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με εκείνον του 2018, προστέθηκε όμως ένα ακόμη όνομα, εκείνο του γιου του βασικού μετόχου του ομίλου Sinar και TMK Ντμίτρι Πουμπιάνσκι Αλεξάντρ, ο οποίος βρίσκεται στην 20ή θέση. Ο Αλεξάντρ Πουμπιάνσκι πήρε τη θέση του Ντενίς Γκαπόντσεφ, γιού του ιδρυτή της εταιρείας IPG Photonics Βαλεντίν Γκαπόντσεφ.

Ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ, συνιδιοκτήτης των ομίλων Alpha Group και LetterOne, μετά το πρώτο του παιδί απόκτησε δύο δίδυμες κόρες, τη Μαργκό και τη Τάγια, γι’ αυτό και έπεσε στη 18η θέση, καθώς τα 6,7 δισ. που ανέρχεται η περιουσία του, θα μοιραστούν στα τρία παιδιά και το καθένα θα πάρει κάτι περισσότερο από 2,5 δισ. δολάρια.

Για τη δημιουργία της λίστας, οι εμπειρογνώμονες του περιοδικού αξιολόγησαν τα περιουσιακά στοιχεία κάθε δισεκατομμυριούχου και τα διαίρεσαν σε όλα τα αναγνωρισμένα παιδιά που έχει καθένας. Παράλληλα, δεν έλαβαν υπόψιν τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους, ούτε τις δηλώσεις των επιχειρηματιών Βλαντίμιρ Ποτάνιν και Μιχαήλ Φρίντμαν, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα αφήσουν στα παιδιά τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά θα διαθέσουν τα δισεκατομμύριά τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

  • Πηγές: Forbes, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.