24 Μάιος 2019, 00:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 23:06

Ρωσία: Εφημερίδα δημοσίευσε ηχητικό μήνυμα του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ

  • Ρωσία: Εφημερίδα δημοσίευσε ηχητικό μήνυμα του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ
    Η Βικτόρια Σκριπάλ (φωτ.: αρχείου: EPA / Sergei Chirikov)

Ρωσική εφημερίδα δημοσίευσε ένα φωνητικό μήνυμα του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, το οποίο, εφόσον αποδειχθεί γνήσιο, θα συνιστά την πρώτη απόδειξη ότι βρίσκεται εν ζωή μετά τη δηλητηρίασή του πέρυσι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, στο σπίτι του στην Αγγλία. Η ταμπλόιντ Μοσκόφσκι Κομσομόλετς ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ηχητικό μήνυμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων, διαβεβαιώνοντας ότι το άφησε ο Σεργκέι Σκριπάλ στην ανιψιά του Βικτόρια, η οποία ζει μόνιμα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πράκτορας τηλεφώνησε στην ανιψιά του στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιόρταζαν τη νίκη τους επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλα πάνε καλά για μένα. Επιτέλους, για εμάς, για τη Γιούλετσκα» [σ.σ. υποκοριστικό της κόρης του Γιούλια, που επίσης δηλητηριάστηκε], ακούγεται να λέει στο μήνυμα. «Ήθελα να μάθω πώς τα πάτε εσείς».

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις που ρωτήθηκε για το θέμα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Σεργκέι Σκριπάλ με την οικογένειά του είναι ιδιωτική υπόθεση» και πρόσθεσε ότι «είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι η ιδιωτικότητά τους φαίνεται να παραβιάστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Σκριπάλ τηλεφωνεί στην ανιψιά του, η οποία ζει στο Γιαροσλάβλ, στα βορειοανατολικά της Μόσχας. Η πρώτη φορά ήταν λίγες ημέρες αφότου ο σύζυγος της Βικτόρια δέχτηκε επίθεση στον δρόμο από έναν άνδρα, ο οποίος τον εξύβρισε με αφορμή τους οικογενειακούς δεσμούς του με τον πρώην διπλό πράκτορα.

Ο Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, καταδικάστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου και έφυγε στη Βρετανία στο πλαίσιο «ανταλλαγής πρακτόρων». Στις 4 Μαρτίου 2018 βρέθηκε αναίσθητος με την κόρη του σε παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι. Από τη μέρα εκείνη δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση ή δήλωση.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, σε αντίποινα για τη συνεργασία του με τη MI6, τη βρετανική μυστική υπηρεσία. Η Μόσχα διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση, η οποία προκάλεσε βαθιά διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.