23 Μάιος 2019, 23:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 21:01

Εισαγγελική δίωξη κατά της επικεφαλής του CHP για προσβολή του Ερντογάν

  • Εισαγγελική δίωξη κατά της επικεφαλής του CHP για προσβολή του Ερντογάν
    Η Τζανάν Καφταντζίογλου (φωτ. αρχείου: gazeteyolculuk.net)

Οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές κίνησαν τη διαδικασία άσκησης δίωξης εναντίον της Τζανάν Καφταντζίογλου, της επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου, της κυβέρνησης και της διακίνησης τρομοκρατικής προπαγάνδας έναν μήνα πριν από τις νέες δημοτικές εκλογές, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωσή τους.

Η Καφταντζίογλου, δριμεία επικρίτρια της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, πρωτοστάτησε στην εκστρατεία του Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η Καφταντζίογλου πρόσβαλε την τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και δημόσιους υπαλλήλους, υποκίνησε το μίσος και την εχθρότητα και διακίνησε προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως με αναρτήσεις της στο Twitter μεταξύ 2012 και 2017, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και ένας εκπρόσωπος του CHP.

Το κατηγορητήριο στοιχειοθετήθηκε έπειτα από έρευνα που διήρκησε τουλάχιστον έναν χρόνο και βάσει αυτού η Τουρκάλα πολιτικός του αντιπολιτευόμενου κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης από περίπου 3 χρόνια έως 11 χρόνια, ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. Μάλιστα, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι Αρχές προτείνουν έως και 17 χρόνια κάθειρξης εναντίον της Καφταντζίογλου.

Η ίδια απαντά ότι τα tweets της ήταν εντός των νομικών ορίων της ελευθερίας της έκφρασης και της κριτικής. Σε μια ανάρτηση -που το κατηγορητήριο κρίνει ως τρομοκρατική προπαγάνδα- η Καφταντζίογλου αναφέρεται σε υψηλόβαθμο στέλεχος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ενώ σε άλλο κατηγορείται για προσβολή του κράτους, καθώς αναφέρθηκε στον θάνατο ενός 14χρονου εφήβου που χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2013.

Από τον διορισμό της στη θέση του επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, η Καφταντζίογλου επικρίνει σφοδρά μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν. Εκπρόσωπος του γραφείου της Καφταντζίογλου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.