23 Μάιος 2019, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 23:16

Αποστολάκης για Τουρκία: Συζητάμε για να μην υπάρξει ατύχημα ή θερμό επεισόδιο

  • Ευάγγελος Αποστολάκης: Παραλίγο να υπήρχαν «νέα Ίμια»!
    Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Δηλώσεις για τις συζητήσεις που γίνονται με την Τουρκία σε επίπεδο υπουργών Άμυνας έκανε ο Έλληνας ΥΕΑΘ Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπου συζήτησε για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού (υποβρυχίων και πυραυλακάτων αντίστοιχα) και τα προβλήματα των εργαζομένων, ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξεύρεση νέων επενδυτών.

«Μοιραζόμαστε, τουλάχιστον έτσι φαίνεται, την αγωνία να βρούμε κάποιον τρόπο να μειωθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα», είπε ο Ευ. Αποστολάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «το πνεύμα της συζήτησης μέχρι τώρα είναι καλό» και διευκρίνισε ότι τα θέματα που συζητιούνται «έχουν σχέση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ό,τι άλλο κουβεντιάζεται είναι εκτός πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος της εν εξελίξει συζήτησης μεταξύ των δύο Μικτών Επιτροπών από την Τουρκία και την Ελλάδα με αντικείμενο τη συζήτηση των υφιστάμενων ΜΟΕ, είναι «με την εφαρμογή τους να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο».

Υπενθύμισε δε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Χουλουσί Ακάρ, «η πρώτη κίνηση που κάναμε, αφού συναντηθήκαμε, ήταν ότι αποφασίσαμε να ορίσουμε αυτές τις επιτροπές, μία από τη μεριά τη δική του και μία από τη δική μου. Τους δώσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, όπως σας είπα και προηγουμένως, και ελπίζουμε ότι θα προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αυτή «δεν είναι η τελευταία συνάντηση, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Η δική μας επιτροπή μπορεί να χρειαστεί να πάει στην Τουρκία και βλέπουμε. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτόν τον δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Ακάρ: Η υπουργοποίηση Αποστολάκη αφορμή για τις συζητήσεις
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δηλώσεις που έκανε ο Χουλουσί Ακάρ για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, λέγοντας ότι η υπουργοποίηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη ήταν η αφορμή για να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να συζητήσει για αυτές και για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πριν από χρόνια και ότι ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος έλεγε ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολιτικά και όχι στρατιωτικά. Αναφερόμενος στον νυν υπουργό Άμυνας, είπε: «Ξεκίνησε λέγοντας ‘εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση’. Του είπαμε ‘ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα-ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά τι σκεφτόμαστε να κάνουμε’. Εκείνοι, να ‘ναι καλά, το αποδέχτηκαν».

Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά από την τουρκική αντιπροσωπεία και ευχήθηκε να υπάρξει επιτυχία. «Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά, να επικρατήσει λογική και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές», είπε προσθέτοντας ότι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους.

  • Με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.