23 Μάιος 2019, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 18:45

Σύλληψη 65χρονου για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων

  • Σύλληψη 65χρονου για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων
    (Φωτ.: ΓΑΔΑ)

Έναν 65χρονο συνέλαβαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, σε περιοχή της Λακωνίας, με την κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων κινητών μνημείων. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από έρευνα σε δύο χώρους ιδιοκτησίας του βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, πρόκειται για τμήμα ανάγλυφης επιτύμβιας στήλης ρωμαϊκών χρόνων, τμήμα ραβδωτού κίονα ελληνιστικών χρόνων, μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος ελληνιστικών χρόνων, δύο δίωτους αμφορείς ελληνιστικών χρόνων, δύο τμήματα σώματος μαρμάρινου αγγείου ελληνιστικών χρόνων, βάση ιωνικού κίονα ρωμαϊκών χρόνων, τρία πινάκια ελληνιστικών χρόνων, μικρό αμφορέα της Ύστερης Αρχαιότητας, ακέραιο δίωτο αμφορέα παλαιοχριστιανικών χρόνων, μια πρόχου ελληνιστικών χρόνων και 27 τμήματα αμφορέων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και Ύστερης Αρχαιότητας (ενάλια).

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ.Κ.