25 Μάιος 2019, 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2019, 17:20

Εκλογές 2019: Πόσοι είναι οι σταυροί σε κάθε ψηφοδέλτιο;

  • DW 3
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Να αναζητήσουν μέσω της ιστοσελίδας του ypes.gr το σχολείο στο οποίο ψηφίζουν καλεί τους εκλογείς το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς λόγω της αύξησης των εκλογικών τμημάτων εξαιτίας των τετραπλών εκλογών (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) ενδέχεται να ψηφίζουν σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα απ’ ό,τι συνήθως – άλλωστε, για πρώτη φορά ψηφίζουν και οι 17άρηδες. Επίσης, πληροφορίες δίνονται από το Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ στον αριθμό 213 1361500, έως και τις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Σε αυτές τις εκλογές θα υπάρχουν δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α οι κάλπες θα είναι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο Β για το δήμο και την κοινότητα. Η διαδικασία ξεκινά στις 7:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00.

Η ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες γίνεται με σταυρό. Στις ευρωεκλογές οι σταυροί είναι μέχρι τέσσερις, ενώ στις περιφερειακές εκλογές:

  • Ο σταυρός είναι ένας στις περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Οι σταυροί είναι έως δύο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Οι σταυροί είναι έως τρεις στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ έως δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Οι σταυροί είναι έως τέσσερις στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται πάνω από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια μπαίνουν έως τρεις σταυροί. Όμως, σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  • Ο σταυρός είναι ένας όταν οι έδρες είναι έως τρεις.
  • Οι σταυροί είναι έως τρεις όταν οι έδρες είναι πάνω από τρεις.

Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του δήμου, οι σταυροί προτίμησης είναι έως δύο για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και ένας για κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων.

Όλες οι πληροφορίες για τη σταυροδοσία υπάρχουν στο ekloges-info.ypes.gr (οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν μια περιοχή στο χάρτη). Επίσης οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν από τον οικείο δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.