24 Μάιος 2019, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2019, 09:23

Χανιά: Μικρασιάτες και Πόντιοι σε κοινή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Χανιά: Μικρασιάτες και Πόντιοι σε κοινή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»)

Τιμήθηκαν στα Χανιά τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» με την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος», το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων μπήκαν στην αίθουσα κρατώντας κεριά αναμμένα στη μνήμη των Ποντίων.

Για τη 19η Μαΐου ως μέρα ευθύνης αλλά και για την ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία μίλησε η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Στέλλα Γκοτζάνη-Χαριτάκη. «Προσπαθούμε μέσα από τη συμμετοχή μας σε τέτοιες εκδηλώσεις να μεταλαμπαδεύουμε την αγάπη μας για τον ελληνισμό του Πόντου στα παιδιά μας, με τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια και τις παραδόσεις μας. Η Τουρκία όχι μόνο αμφισβητεί τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά αυτήν ακριβώς τη μέρα, γιορτάζουν. Γεμίζουν τα σπίτια τους με σημαίες, κάνουν εκδηλώσεις χαράς και υποβαθμίζουν αυτό που έγινε τότε. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και της ομοσπονδίας των συλλόγων Ποντίων να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έσφαξαν τους ανθρώπους μας και μας πέταξαν στη θάλασσα. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Δεν κρατούμε κακία σε κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τα γεγονότα» ανέφερε από το βήμα η πρόεδρος των Μικρασιατών.


(Βίντεο: Αντώνης Τσατσάνης)

Ακολούθησαν τραγούδια στο ύφος της ημέρας από τη χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων και χοροί από το Σύλλογο Ποντίων.