23 Μάιος 2019, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 14:58

Κατρούγκαλος για Τουρκία: Όσο συσσωρεύεται ένταση, δεν αποκλείεται ένα ατύχημα

  • Κατρούγκαλος για Τουρκία: Όσο συσσωρεύεται ένταση, δεν αποκλείεται ένα ατύχημα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Για παρεξήγηση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας σχετικά με τα όσα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μπορεί ο Χουλουσί Ακάρ να αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν και «το Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Τούρκος αξιωματούχος ήθελε απλά να δώσει την εντύπωση «ότι τάχα επιθυμούν διάλογο εφ’ όλης της ύλης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προκλητικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο.

Κατρούγκαλος: Στην πραγματικότητα ήταν μια προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης των κλιμακίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες. «Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο, και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα», τόνισε.

Σχετικά με τις αναφορές του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν για την κυπριακή ΑΟΖ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «άτυχη και απαράδεκτη δήλωση» την οποία καταδίκασαν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία. Χαρακτήρισε, επίσης, «μη επαρκή» τη διορθωτική δήλωση του Foreign Office, το οποίο απλά επανέλαβε τη γνωστή μέχρι τώρα στάση του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπενθυμίζεται ότι ο Άλαν Ντάνκαν την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».