23 Μάιος 2019, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 15:13

Θεσσαλονίκη: Οι «Ρίζες» τιμούν την οικογένεια Υψηλάντη για την προσφορά της

  • Θεσσαλονίκη: Οι «Ρίζες» τιμούν την οικογένεια Υψηλάντη για την προσφορά της
    Η Ελισάβετ Υψηλάντη, ανάμεσα στους ήρωες γιους της Αλέξανδρο και Δημήτριο, εκποίησε ακίνητα και χρυσαφικά και τα διέθεσε στον Αγώνα

Φως στο έργο και την προσφορά της οικογένειας Υψηλάντη στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας θα ρίξει η ημερίδα «Υψηλάντης: Από τα Ύψαλα της Τραπεζούντας στην αιωνιότητα» που διοργανώνει αύριο το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στις 18:00, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος της EΡT3 Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, ενώ θα μιλήσουν οι:

  • Θεοδόσιος Κυριακίδης, δρ Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με θέμα «Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ηγεμόνας, πατριώτης, επαναστάτης».
  • Αθανάσιος Συροπλάκης, ιστορικός, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ, με θέμα «Στόχοι και επιδιώξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Τουντόρ Βλαδιμηρέσκου στη Μολδοβλαχία».
  • Χαράλαμπος Γάππας, ιστορικός, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ, με θέμα «Δημήτριος Υψηλάντης: Η ευγενής μορφή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Πατήστε πάνω για να δείτε μεγαλύτερη την αφίσα

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες» έχει συσταθεί εδώ και πέντε χρόνια, με βασικό στόχο τη διάδοση και τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας, καθώς επίσης και τη διάδοση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και την ανάδειξη του πολιτισμού των χωρών αυτών.