23 Μάιος 2019, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 13:50

Η Έδεσσα δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Έδεσσα δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)
  • Η Έδεσσα δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με τη συμμετοχή όλων των ποντιακών και προσφυγικών σωματείων της περιοχής, αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στην Έδεσσα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ και του μητροπολίτη Κουόπιο και Καρελίας Αρσενίου (μία από τις τρεις μητροπόλεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας). Ακολούθησε ομιλία εντός του ναού από τον περιφερειακό σύμβουλο Πέλλας Πέτρο Ζέρζη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βίωσε ο ποντιακός ελληνισμός την περίοδο του βίαιου εκπατρισμού του και στο ιστορικό της ημέρας.

Έπειτα όλοι κατευθύνθηκαν στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το τρισάγιο ομιλία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκφώνησε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου. Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος και επιστολής από τον π. Βασίλειο Τσουφλίδη και τον Κοσμά Τσίναλη αντίστοιχα, και απαγγελία ποιημάτων από τον Κωνσταντίνο Χασαπίδη και την Αλεξάνδρα Ματζηρίδου με τη συνοδεία της λύρας του Γιώργου Χαραλαμπίδη.

Όπως κάθε χρόνο, η τελετή ολοκληρώθηκε με το χορό σέρρα από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

  • Με πληροφορίες από το pella24.gr.