22 Μάιος 2019, 23:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 23:17

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

  • Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τη ρήση «το αίμα νερό δεν γίνεται» επικαλέστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να χαρακτηρίσει τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Τετάρτη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. «Είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον Μακαριότατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού», συμπλήρωσε.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριότατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για την εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν τη στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον Πατριάρχη μας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Αρχιεπισκόπου, για να τελέσει την Πέμπτη το απόγευμα τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ευγνώμων και συγκινημένος για την παρουσία του στην Αθήνα προκειμένου να προστεί των εγκαινίων.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ παρόντες ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μαχαίρα.