22 Μάιος 2019, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 21:35

Ισραήλ: Επιστήμονες παρασκεύασαν μπύρα με μαγιά ηλικίας 3.000 ετών!

  • Ισραήλ: Επιστήμονες παρασκεύασαν μπύρα με μαγιά ηλικίας 3.000 ετών!
    (Φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραηλινοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εξάγουν μαγιά από αρχαία δοχεία, προκειμένου να παρασκευάσουν μπύρα παρόμοια με εκείνη που έπιναν οι Fαραώ πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια! Η μπύρα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6% και γεύση παρόμοια με εκείνη που παράγεται από σιτάρι, ενώ παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με ένα υδρομέλι περιεκτικότητας 14% σε αλκοόλ.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων και των τριών πανεπιστημίων που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα αυτό διαβεβαίωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι η πρώτη φορά που παράγεται μπύρα με τη χρήση αρχαίας μαγιάς.

«Όταν φέραμε αυτήν την μπύρα και την ήπιαμε, καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι, κάναμε μια πρόποση», είπε ο αρχαιολόγος Άρεν Μάιερ του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν. «Και εγώ είπα: Είτε όλα θα πάνε καλά, είτε θα πεθάνουμε όλοι σε πέντε λεπτά. Επιζήσαμε και είμαστε εδώ για να αφηγηθούμε αυτήν την ιστορία».

Η μαγιά που χρησιμοποιήθηκε βρέθηκε στον πάτο αρχαίων δοχείων που είχαν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ερήμου Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μπύρα που παρουσίασαν περιείχε μαγιά ηλικίας περίπου 3.000 ετών, αλλά έχουν βρει και μαγιά ηλικίας 5.000 ετών.

Για να παρασκευάσουν το ποτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, ενώ ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να φτιάξουν μπύρα με βάση αρχαίες συνταγές και ενδεχομένως να τη διαθέσουν στο εμπόριο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.