22 Μάιος 2019, 21:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 21:10

Κάιρο: Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών

  • Κάιρο: Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών
    (Φωτ.: EPA / Mike Nelson)

Μια νέα σελίδα στη συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου γράφηκε με την ιστορικής σημασίας συμφωνία, που υπέγραψαν με κάθε επισημότητα οι δύο χώρες στο Κάιρο, για την έναρξη του έργου που θα ξεκινήσει την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα, μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Το γεγονός της υπογραφής τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι και ο υπουργός Ηλεκτρισμoύ Μοχάμεντ Σάκερ.

Από την πλευρά της Αιγύπτου, η πρόεδρος των Ηλεκτρικών Δικτύων της χώρας και από την Κύπρο ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του οργανισμού EuroAfrica InterConnector Νάσος Κτορίδης υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία, παρουσία του προέδρου του οργανισμού Γιαννάκη Κασουλίδη, που ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, πριν από πέντε χρόνια είχε δρομολογήσει την υλοποίηση του έργου.

«Μέσα στη συμβολική χρονιά του 2021, που συμπίπτει με τη μεγάλη επέτειο του έθνους μας, η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση θα αποτελέσει μια άλλου είδους ειρηνική επανάσταση των χωρών μας, Κύπρου και Αιγύπτου, που με την Ελλάδα και το Ισραήλ αποτελούν πλέον μια γροθιά για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, που επιφέρει και τη γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Κασουλίδης, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Νάσος Κτορίδης από την πλευρά του, παρουσία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, τόνισε ότι ο θεμέλιος λίθος του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί πριν από το τέλος του έτους 2019. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι με το έργο αυτό αίρεται ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κύπρου, ενώ με τη διασύνδεση και με την Κρήτη θωρακίζεται η ενεργειακή ασφάλεια και στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Κασουλίδης έκανε αναφορά και στο γεγονός της παροχής φθηνότερου πλέον ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κυπρίους και γενικότερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές και μάλιστα ρεύμα προερχόμενο σε πολλές περιπτώσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Αίγυπτο. Την ιστορική υπογραφή της συμφωνίας παρακολούθησαν πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες και Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι, δείχνοντας το τεράστιο ενδιαφέρον της αιγυπτιακής κοινής γνώμης για το γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά την Αίγυπτο με την Κύπρο, καθώς και την Ελλάδα και τους λαούς τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.