22 Μάιος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 20:28

Γερμανία: Η Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφαση για αγορά πυραύλων S-400

  • Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν Τούρκους στρατιωτικούς στους S-400
    Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400

Το Βερολίνο θα καλωσόριζε ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης της Τουρκίας για την αγορά πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κάνοντας λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει προκαλέσει δύσκολα ερωτηματικά και εντατικές συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα χαιρέτιζε ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης της Τουρκίας -με το βλέμμα στη θέση της χώρας στη διατλαντική Συμμαχία».

«Για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό οι ένοπλες δυνάμεις του να έχουν συμβατότητα και επομένως, αν ένας σύμμαχος αποκτήσει ρωσικό σύστημα, αυτό εγείρει δύσκολα ερωτηματικά», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ακόμη, σημείωσε ότι εάν η Άγκυρα προμηθευτεί τελικά το συγκεκριμένο σύστημα, οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να επιβάλουν εμπάργκο και στην Τουρκία, «κάτι το οποίο δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υπεραμύνθηκε της θέσης της χώρας του στο θέμα της αγοράς των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει πιθανές αμερικανικές κυρώσεις. «Θα αγοράσουμε τους S-400 και μετά τους (αμερικανικούς πυραύλους) Patriot», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια γεύματος την Τρίτη το βράδυ κατά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού. «Ασφαλώς ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η συμφωνία για την αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400 έχει θέσει σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Άγκυρα ότι κινδυνεύει με κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς αυτής, καθώς σε βάρος της Τουρκίας μπορεί να εφαρμοστούν κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA, ο οποίος επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή χώρα υπογράφει συμβόλαια για εξοπλισμούς με ρωσικές εταιρίες.

Η Ουάσινγκτον καλεί την Άγκυρα να διαλέξει
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η συμφωνία με τη Ρωσία που υπογράφηκε από την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνιστά απειλή για την άμυνά της. Η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα να διαλέξει μεταξύ των ρωσικών πυραύλων S-400 και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, από τα οποία η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει 100 αεροπλάνα.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του έχει κουραστεί να είναι μια χώρα που το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει εξοπλιστικά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό και πλέον επιθυμεί προγράμματα κοινής παραγωγής. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία ήδη έχει στείλει προσωπικό στη Ρωσία για να εκπαιδευτεί στον χειρισμό των S-400 που αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα προβούν σε κοινή παραγωγή συστημάτων S-500 μετά τα S-400. Η Ουάσινγκτον πρότεινε ειδικά στην Άγκυρα αμερικανικούς πυραύλους Patriot ως εναλλακτική λύση αντί για στους S-400, όμως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό μοιάζει να είναι σε νεκρό σημείο.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.