22 Μάιος 2019, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 19:32

Ζάεφ: Εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις δύο χώρες

  • Ζάεφ: Εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις δύο χώρες
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Seeger)

Τα «εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών», με τη μεγάλη σημασία τους και για τις δύο χώρες, όπως επίσης την πολιτική βούληση των δύο πλευρών για την επίλυση της μακρόχρονης διένεξης προς το κοινό τους συμφέρον, τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Ήφαιστος» της Βιέννης. Ο Ζ. Ζάεφ επισημαίνει πως η συμφωνία έχει ιστορική σημασία και για τις δύο χώρες και υποστηρίζεται από διεθνείς παράγοντες, καθώς προβλέπει την καθιέρωση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, στην οποία ο ίδιος αναφέρεται διεξοδικά.

«Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων και επιτρέπει στις δύο χώρες να κάνουν πλήρη χρήση των πολιτικών και οικονομικών τους δυνατοτήτων», τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η συμφωνία προσφέρει «μια πραγματιστική και διαυγή μέθοδο συνέχισης όλων των δραστηριοτήτων που μας ενώνουν μέσω της εξυπηρέτησης κοινών συμφερόντων». Ο Ζ. Ζάεφ δηλώνει ακόμη «πεπεισμένος ότι η υποστήριξη των πολιτών των δύο χωρών για τη συμφωνία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ότι στο μέλλον θα υπάρξουν καρποί, ώστε να φανεί η ιστορική αξία αυτής της αμοιβαίας λύσης, που επιτεύχθηκε κυρίως προς όφελος των πολιτών».

Επίσης, θεωρεί πως «μόνο μέσω της συνεργασίας και της φιλίας θα μπορέσουν οι χώρες των Βαλκανίων να προοδεύσουν ταχύτερα και ευκολότερα, να επιτύχουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και μέσω της κοινής συνεργασίας να δημιουργήσουν καλύτερους όρους για τη ζωή των πολιτών τους».

Τόνισε δε ότι για αυτό η κυβέρνηση της χώρας του «θεωρεί ότι τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται καινούργιες διαιρέσεις. Ήρθε ο καιρός να δείξουμε στον κόσμο διαφορετικά Βαλκάνια. Βαλκάνια που αποτελούνται από χώρες που έχουν αφήσει πίσω τους τις προκαταλήψεις και τις ιστορικές παραχωρήσεις, από χώρες που επιδιώκουν την ευημερία των πολιτών τους, την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων με τους γείτονές τους».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.