22 Μάιος 2019, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 18:47

Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του φιλάνθρωπου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

  • Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του φιλάνθρωπου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά
    Οσμάν Καβάλα (φωτ.: kavalapost.gr)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τα τέλη του 2017. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, οι δικηγόροι του Καβαλά προσέφυγαν στο Συνταγματικό Συμβούλιο υποστηρίζοντας ότι η προσωρινή κράτησή του πελάτη τους συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Ο Οσμάν Καβαλά κατηγορείται με άλλα 15 άτομα για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», επειδή την άνοιξη του 2013 είχε υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, το λεγόμενο «Κίνημα του Πάρκου Γκεζί».

«Η ανεξήγητη απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου στρίβει το μαχαίρι στην πληγή της αδικίας», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Μιλένα Μπουγιούμ, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία. «Οι παράλογες κατηγορίες σε βάρος του Οσμάν Καβαλά είναι μια απόπειρα να ξαναγράψουν την ιστορία και να φιμώσουν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται συχνά εναντίον όσων συμμετείχαν ή στήριξαν τις διαδηλώσεις του 2013, τις οποίες χαρακτηρίζει «απόπειρα πραξικοπήματος», εξισώνοντάς τις με το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του Ιουλίου του 2016.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.