22 Μάιος 2019, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 14:29

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    Από το ενημερωτικό περίπτερο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην Πλατεία Δημαρχείου (φωτ.: pliroforiodotis.gr)

Την Κυριακή, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα η οποία σηματοδότησε τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Βέροια έστειλε το μήνυμα ότι δεν ξεχνά και ότι στηρίζει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση. Αυτή ήταν η μέρα που κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην Πλατεία Νίκου Καπετανίδη παρουσία και 24 ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων της Ημαθίας.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ξεκίνησε στις 12 Μαΐου από το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ευξείνου Λέσχης με μια αληθινή ιστορία από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η ιστορία αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Ιωάννη Κων. Αμαραντίδη Θανατικά ανάσματα σα σχιόνια τ' Ερζερουμή, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Φώτη Κουτσουπιά, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον συγγραφέα.

Από τις 16 μέχρι τις 18 Μαΐου στην Πλατεία Δημαρχείου στήθηκε ενημερωτικό περίπτερο με πλούσιο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό.

Σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας την Παρασκευή στο δημαρχείο έγινε εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λαμπαδηφορία. Οι συμμετέχοντες έφτασαν με τις αναμμένες δάδες στην Πλατεία Ρακτιβάν (Ρολόι) όπου είχε στηθεί η εξέδρα για τη συναυλία με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το φημισμένο μουσικό σύνολο επισκέφθηκε τη Βέροια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για τα 100 χρόνια, και έδωσε μια μοναδική συναυλία με αναφορές στην ποντιακή μουσική. Συνεπώς, τι πιο ταιριαστό φινάλε από έναν πυρρίχιο με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης;

Μετά το τέλος της συναυλίας οι λαμπαδηφόροι πήγαν στην Πλατεία Καπετανίδη όπου έγινε αγρυπνία και παρακάθ’, όχι όμως με μουσική και τραγούδια, αλλά με αναφορές και δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο.

Να σημειωθεί ότι στις 31 Μαΐου η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ανεβάζει στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας την παράσταση … η οδύνη της φρίκης και η φρίκη της οδύνης, με την οποία θα πέσει και η αυλαία των τμημάτων του σωματείων. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.