22 Μάιος 2019, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 12:07

Η Τουρκία βλέπει πρόοδο στη συζήτηση με τις ΗΠΑ για τους S-400 και τα F-35

  • Νέες απειλές Ακάρ από τουρκική φρεγάτα ανοικτά των Κατεχόμενων
    (Φωτ.: Twitter / Millî Savunma Bakanlığı)

Αν και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο των αμερικανικών κυρώσεων, η Τουρκία, διά του υπουργού Άμυνας, εμφανίζεται αισιόδοξη για την πρόοδο των συζητήσεων που γίνονται με την αμερικανική πλευρά σχετικά με την αγορά των S-400 αλλά και των F-35. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε ότι η χώρα του τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πρόγραμμα των F-35, το οποίο αναμένει να συνεχιστεί ως έχει. Σχετικά δε με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιηθεί για τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας, «και δεν αποτελεί απειλή».

Ακάρ: Στις συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ παρατηρούμε μια γενικότερη χαλάρωση και σύγκλιση σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη [σ.σ. στη Συρία], τα F-35 και τους Patriot.

Η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των S-400 εδώ και καιρό έχει προκαλέσεις σοβαρές τριβές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει και με οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA και με εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. «Πουθενά στη συμφωνία για τα μαχητικά δεν υπάρχει κανένας όρος που να λέει ότι κάποια χώρα αποκλείεται από τη συνεργασία αν αγοράσει τους S-400. Έχουμε δώσει 1,2 δισ. δολάρια, έχουμε φτιάξει εγκαίρως τα εξαρτήματα που μας ζήτησαν. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ως εταίροι;», διερωτήθηκε ο Χουλουσί Ακάρ. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι εξετάζεται και η αμερικανική πρόταση για τους Patriot και ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ΗΠΑ βρίσκονται το κόστος, η μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνεχιζόμενη υποβόσκουσα ένταση με τις ΗΠΑ προκαλεί κλυδωνισμούς στην τουρκική λίρα η οποία σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της Τουρκίας που ήδη από πέρσι βρίσκεται σε ύφεση.