21 Μάιος 2019, 22:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2019, 21:56

«Στο υψηλότερο επίπεδo μετά τον Β΄ ΠΠ ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου»

  • «Στο υψηλότερο επίπεδo μετά τον Β΄ ΠΠ ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου»
    (Φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ανώτερος εμπειρογνώμονας ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη (21/5), χτυπώντας παράλληλα το καμπανάκι ότι είναι ένα «επείγον» ζήτημα που ο κόσμος πρέπει να το πάρει πιο σοβαρά. Η Ρενάτα Ντουάν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας των ΗΕ για τον Αφοπλισμό (UNIDIR), δήλωσε ότι όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα έχουν εκπονήσει πυρηνικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και το τοπίο ελέγχου των όπλων αλλάζει εν μέρει λόγω του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης, οι παραδοσιακές συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών αποσαθρώνονται από την εμφάνιση νέων τύπων πολέμου, με την αυξανόμενη επικράτηση ένοπλων ομάδων και δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και με τις νέες τεχνολογίες που έσπασαν τη γραμμή μεταξύ επίθεσης και άμυνας, δήλωσε η Ντουάν στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. Αν και οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό έχουν βαλτώσει εδώ και δύο δεκαετίες, 122 χώρες έχουν υπογράψει μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων –κάποιες εν μέρει από απογοήτευση, άλλες επειδή κατανοούν τους κινδύνους, συμπλήρωσε.

«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά ένα "σήμα" που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε –και αυτό λείπει κάπως στην κάλυψη των θεμάτων από τα ΜΜΕ– ότι οι κίνδυνοι πυρηνικού πολέμου είναι ιδιαίτερα υψηλοί σήμερα, και οι κίνδυνοι από τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι υψηλότεροι τώρα από οποτεδήποτε χρονική περίοδο μετά τον Β΄ ΠΠ, για μερικούς από τους παράγοντες που προανέφερα», τόνισε η Ντουάν.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων στηρίχθηκε από την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργησή τους, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017. Μέχρι στιγμής η Συνθήκη έχει επικυρωθεί από 23 χώρες, αλλά χρειάζεται 50 για να τεθεί σε ισχύ. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες πυρηνικές δυνάμεις αντιτίθενται σθεναρά. Η Κούβα την επικύρωσε το 2018, 56 χρόνια μετά την Κρίση των Πυραύλων, το πιο κοντινό σημείο στον πυρηνικό πόλεμο που έχει φτάσει ποτέ ο κόσμος.

  • Πηγή: Reuters.